‘American Made’ op Eén: ook dit kijkvoer snoof inspiratie op bij Pablo Escobar

Series | Eén zendt vanavond de biografische actiekomedie ‘American Made’ uit, over de Amerikaanse lijnpiloot Barry Seal (Tom Cruise) die op een CIA-missie in contact komt met de jonge Pablo Escobar en zijn drugsclan. Het leven van Escobar blijft film- en tv-makers inspireren. De populaire Netflix-serie ‘Narcos’ leidde tot een nieuwe hype rond de drugsbaron en in april verschijnt ‘Loving Pablo’, het relaas van de liefdesaffaire tussen Escobar en journalist Virginia Vallejo. Proximus Pickx zoomt in op enkele van de talloze films en series die gebaseerd zijn op het bewogen leven van de drugskoning.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Blow’

In 2001 maakte de betreurde regisseur Ted Demme een biopic over drugstrafikant George Jung, die tussen 1970 en 1980 het grootste systeem voor import van cocaïne beheerde in de VS. Een charismatische Johnny Depp kroop in de huid van ‘Boston George’, die begon als eenvoudige marihuanadealer, alvorens een Colombiaan te ontmoeten in de gevangenis. Die vertelde hem over het grootste systeem voor cocaïnehandel ter wereld, en over ene Pablo Escobar (gespeeld door Cliff Curtis). Gebiologeerd door deze Colombiaan, won de jonge Amerikaan zijn vertrouwen en groeide hij uit tot zijn rechterhand.

‘Blow’ is nu beschikbaar op Netflix. Meer weten over Netflix bij Proximus Pickx.

‘Paradise Lost’

In 2014 kroop Benicio del Toro in de huid van Pablo Escobar in Andrea Di Stefano’s ‘Paradise Lost’. De film focust op het liefdesverhaal tussen een jonge Canadese surfer, Nick (Josh Hutcherson uit ‘The Hunger Games’), en Maria, een oogverblindende jonge Colombiaanse die hem introduceert bij haar oom, niemand minder dan Pablo Escobar – een ontmoeting die hij niet snel zou vergeten…

‘The Infiltrator’

Bryan Cranston vertolkte in 2015 de rol van Robert Mazur, een special agent bij de United States Custom Service. Hij infiltreerde als mol in Escobars drugsweb. Zijn missie: 85 drugsbaronnen ontmaskeren die werkzaam zijn voor Escobar, evenals een internationale bank die betrokken is in de drugshandel. De film was gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarbij Mazur onder een valse identiteit de grootste cocaïneclan ter wereld moest infiltreren.

‘Pablo Escobar, el patrón del mal’

Deze Colombiaans-Amerikaanse dramaserie traceert in 113 afleveringen het opmerkelijke leven van de drugstrafikant, van zijn eerste stappen in de misdaad tot de uitbouw van zijn drugsimperium.

We leren dat Escobar begon met het stelen van grafstenen en later autodief werd in de straten van Medellín. Na enkele jaren kwam hij in de drugshandel terecht en begon hij cocaïne te verdelen. Met succes, want uiteindelijk zou hij ongeveer 80% van de wereldhandel overnemen. In zijn tijd was Escobar de op zeven na rijkste man ter wereld, met een geschat vermogen van dertig miljard dollar. Op het toppunt van zijn roem rijfde ‘El Patrón’ maar liefst 420 miljoen dollar per week binnen. Zestig miljoen per dag, jawel.

De gekste verhalen doen de ronde over zijn fortuin. Zo zou hij ooit twee miljoen dollar hebben verbrand om zijn gezin warm te houden toen ze op de vlucht waren, en gaf hij maandelijks 2500 dollar uit aan elastiekjes om de stapels geld samen te binden. Omdat hij zoveel geld had en enorm hield van zijn land, heeft hij ooit zelfs voorgesteld om de staatsschuld af te lossen. Het ging destijds om zo'n tien miljard dollar. De overheid weigerde.

De drugskoning was hard en meedogenloos. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van maar liefst achtduizend (!) mensen. Hij kocht talloze agenten en ambtenaren om. Zijn motto was “plata o plomo”, zilver of lood. Wie zijn smeergeld niet aannam, kreeg onverbiddelijk de kogel. Zijn Medellín-kartel was verwikkeld in een keiharde oorlog met een rivaliserend kartel: het Cali-kartel.

Escobar koesterde ook een tijdje politieke ambities, maar zijn carrière in de politiek was geen lang leven beschoren. Om wraak te nemen op de mensen die deze droom voor hem onmogelijk hadden gemaakt, liet hij verschillende presidentskandidaten ombrengen. Talloze onschuldigen kwamen om bij bomaanslagen.

De serie is nu beschikbaar op Netflix. Meer weten over Netflix bij Proximus Pickx.

‘Narcos’

De Netflix Original-serie ‘Narcos’ is wellicht de bekendste serie over het leven van Escobar en zijn beruchte Medellín-kartel. Steve Murphy en Javier Peña, de twee agenten van de echte DEA – narcoticabrigade – die Escobar jaren op de hielen hebben gezeten, werkten mee als technical consultants aan ‘Narcos’. In de serie worden hun rollen vertolkt door de Amerikaanse acteur Boyd Holbrook (bekend van onder meer ‘Gone Girl’ en ‘Milk’) en Pedro Pascal (Oberyn Martell in ‘Game of Thrones’).

Het eerste seizoen belicht het leven van El Patrón van het einde van de jaren 70, toen hij zijn eerste stappen zette in de cocaïnebusiness, tot juli 1992, toen hij ontsnapte uit de gevangenis die hij voor zichzelf liet bouwen, La Catedral. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Steve Murphy, een Amerikaanse DEA-agent in Colombia die het als zijn levensdoel beschouwde om Escobar achter de tralies te krijgen. In totaal zijn drie seizoenen rond de op- en ondergang en het nalatenschap van Escobar gemaakt.

De serie toont hoe meedogenloos Escobar was, maar ook hoe zijn populariteit bij de lokale bevolking hoge toppen scheerde. Hij spendeerde immers een deel van zijn fortuin aan liefdadigheid. De drugsbaron kwam op voor de arme bevolking in Colombia, vooral in Medellín. Hij bouwde huizen en scholen voor de mensen in de sloppenwijken, legde meer dan zeventig voetbalvelden aan en werd enorm populair bij de armen. Onder de minderbedeelden in Medellín wordt hij tot vandaag beschouwd als een volksheld.

De serie is nu beschikbaar op Netflix. Meer weten over Netflix bij Proximus Pickx.

Bekijk 'American Made' vanavond om 21u25 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top