‘Air Force One’ op VTM: zo stel je de ultieme actiefilmpresident samen

Films | VTM zendt vanavond de actiefilm ‘Air Force One’ uit, met Harrison Ford en Gary Oldman in de hoofdrollen. De plot draait rond de Amerikaanse president, wiens presidentiële toestel wordt gekaapt door radicale communisten onder leiding van een meedogenloze terrorist. Ford zet een verdienstelijk staatshoofd neer in de film. Proximus Pickx ging na wat het vereist om een zo presidentieel mogelijke president te vertolken in zo'n actiefilm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een president in een actiefilm moet van vele markten thuis zijn: hij moet niet alleen presidentieel ogen, hij moet in vele gevallen overweg kunnen met een vuurwapen en stunts kunnen uithalen – kwistig strooiend met snedige oneliners die hij langs zijn neus weg met verbeten blik in de camera exclameert.

Dat was dan ook het grote manco van ‘London Has Fallen’, de sequel op ‘Olympus Has Fallen’: de film bevatte één van de meest tenenkrullende Amerikaanse actiefilmpresidenten aller tijden. Het personage van Aaron Eckhart was saai en nietszeggend. Zijn grootste gebrek, nooit tijd hebben voor zijn kind, is een huizenhoog cliché. Hij deed Mitt Romney lijken op Arnold Schwarzenegger.

“Get off my plane”

Wat een contrast met president Thomas J. Whitmore uit het onovertroffen ‘Independence Day’ uit 1996. Een briljant redenaar, verantwoordelijk voor de meest ontroerende presidentiële speech uit de filmgeschiedenis. En een uitstekend piloot, die zijn pilotenplunje aantrok om Randy Quaid bij te staan in zijn luchtgevecht tegen de aliens. En als kers op de taart: goed voorzien van een presidentiële haardos.

Maar als je de Amerikaanse president speelt in een actiefilm, is de kans groot dat je vliegtuig gekaapt wordt, zoals in ‘Air Force One’. En de kans is al even groot dat de booswichten uit Rusland komen. Wat kan je dan doen? Wees als president James Marshall en transformeer in president Rambo. Wanneer de tijd gekomen is, vuur je de oneliner “Get off my plane” af. Suck on this, terroristen.

In ‘Big Game’ uit 2014 wordt de Amerikaanse president vertolkt door niemand minder dan Samuel L. Jackson. De actiekomedie van de Finse regisseur Jalmari Helander bleef dan wel onder de radar van het massapubliek, de president was één van de meest badass exemplaren uit de recente filmgeschiedenis. Op een bepaald moment geeft hij een presidentiële trap in de edele delen van een terrorist. Maar zijn grote verdienste is de chemie met een schattig kind met pijl en boog (Onni Tommila). De les: als je terroristen bestrijdt in de wildernis, vorm je best een team met een vertederende partner.

Bekijk 'Air Force One' vanavond om 21u05 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top