Zondag is de dag van de reboots

Films | Met ‘Hellboy’, ‘Ghostbusters’ en ‘Dumb and Dumber’ staan vanavond enkele filmfranchises op het tv-menu met een interessante rebootgeschiedenis. Omdat verhalen over waarom de ene reboot flopt en de andere een titel nieuw leven inblaast eindeloos fascinerend zijn, neemt Proximus Pickx een kijkje naar deze franchises.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eerst en vooral: wat geldt als een reboot? In de klassieke zin van het woord wordt een filmfranchise gereboot wanneer een filmmaker verkiest om geen gewoon vervolg te maken, maar wel helemaal van nul opnieuw te beginnen. Personages zijn gewoonlijk nog wel dezelfde, maar de acteurs worden ingewisseld. De gebeurtenissen uit de originele film(s) zijn in de nieuwe prent nooit gebeurd, of liggen in een vergeten verleden. Soms wordt de term ook gebruikt voor een sequel die pas jaren na het origineel uitkomt (zoals bijvoorbeeld ‘Independence Day: Resurgence’, dat toevallig vanavond op VTM te zien is) omdat ook die een franchise nieuw leven inblaast. Maar voor dit artikel beschouwen we dat als een vervolgfilm, niet als een reboot.

Hellboy

Regisseur Guillermo del Toro, bekend voor zijn fantasierijke en ietwat verknipte verhalen, was in 2004 misschien wel de ideale persoon om het comicpersonage Hellboy naar het grote scherm te brengen. In de wereld van ‘Hellboy’ komen de echte wereld, het paranormale, aliens en demonen uit de hel allemaal samen. Het hoofdpersonage is een knalrode demon met afgezaagde hoorns die voor het Bureau of Paranormal Research and Defense werkt, een soort FBI voor paranormale gebeurtenissen.

De film van Del Toro was duidelijk een passieproject. Hij liep met het scenario jarenlang de studio’s af en gaf de filmreeks ‘Blade’ uit handen om deze te kunnen maken. De film werd goed ontvangen en vergaarde een schare trouwe fans. Ook het vervolg uit 2008, ‘Hellboy II: The Golden Army’ was zowel aan de kassa als bij de critici een succes. De formule van Del Toro werkte duidelijk goed. De wereld was grondig uitgebouwd en de personages geliefd.

Maar in 2019 wilde de filmstudio zonder Del Toro een tweede sequel maken in de franchise. Ron Perlman, die de hoofdrol speelde in de vorige twee films, weigerde terug te keren als de regisseur niets met de nieuwe film te maken had. De makers besloten dan maar voor een volledige reboot te gaan. David Harbour, die met ‘Stranger Things’ net hyperpopulair was geworden, zou de hoofdrol op zich nemen. Maar een sterke cast kon de film niet redden. Zonder de visie van Del Toro werd de nieuwe ‘Hellboy’ in de schrijvende pers maar een waterig afkooksel genoemd. De film verdiende maar net het productiebudget terug. De franchise lijkt dood en begraven. Maar zoals de volgende twee voorbeelden aantonen, hoeft dat niet zeker het geval te zijn.

Bekijk ‘Hellboy’ op zondag om 20u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ghostbusters

Dit is misschien wel de meest besproken reboot en re-reboot van de laatste jaren. De originele twee ‘Ghostbusters’-films uit de jaren 80 waren een ongekend succes, met een spin-off animatieserie en enkele dubieuze imitaties tot gevolg. De droge komedie over drie vrienden met een droom die samen een verdelgingsbedrijf voor spoken opstarten, geldt nog steeds als een ware comedyklassieker. Al moet het gezegd zijn dat Bill Murray, een van de sterren van die eerste films, eigenlijk nooit achter de franchise stond. Hij maakte ruzie met coster en medeschrijver Harold Ramis en het is door hem dat het rechtstreekse vervolg er begin de jaren 90 niet kwam.

We leven tegenwoordig in het tijdperk van de nostalgie, de reboots en de genderswaps, dus mocht ook een door vrouwen aangevoerde versie van ‘Ghostbusters’ niet uitblijven. In 2016 kwam die er, schijnbaar met goedkeuring van de oorspronkelijke acteurs, die een klein rolletje in de film kregen als nieuwe personages. Met uitzondering van Harold Ramis, die intussen overleden was. En die reboot werd jammer genoeg de grond in geboord door critici. De geest (als je ons de woordgrap vergeeft) van de originele films was verloren gegaan. Misschien was Ramis wel de sleutel die nodig was om het origineel te laten slagen?

Dat laatste moeten de filmmakers ook gedacht hebben. Nadat ‘Ghostbusters’ uit 2016 overladen werd met kritiek, besloten ze terug te keren naar de oorspronkelijke franchise in ‘Ghostbusters: Afterlife’. Daarin knopen we aan met de kleinkinderen van Egon Spengler, het personage van, jawel, Harold Ramis. De nieuwe film zet volop in op kinderlijke nostalgie en heeft een ereplaatsje voorzien voor Egon. Ook de andere oorspronkelijke Ghostbusters krijgen hun gloriemoment. En daarmee staat een nieuwe generatie nu klaar om nieuwe spokenjagersverhalen te vertellen. De tweede reboot (die dus eigenlijk meer een sequel is) bleef niet onbesproken, maar scoorde in elk geval een pak beter dan de vorige.

Bekijk ‘Ghostbusters’ op zondag om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Dumb and Dumber

Dumb and Dumber’ was, zoals de titel al suggereert, niet de meest intelligente komedie aller tijden, maar in 1994 was de prent wel een groot succes. Jim Carrey en Jeff Daniels, die de hoofdrollen van Lloyd Christmas en Harry Dune vertolkten, speelden komisch erg goed op elkaar in als twee oerdomme klungels die de Verenigde Staten doorkruisen. Hun bestelwagen vol hondenhaar is nog steeds een erg herkenbaar icoon. De film was de eerste van de gebroeders Farrelly, die later met ‘There’s Something About Mary’, ‘Me, Myself & Irene’ en Oscarwinnaar ‘Green Book’ hoge toppen zouden scheren.

Die broers waren echter niet betrokken bij de film ‘Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd’ uit 2003. Ook de twee hoofdrolspelers uit het origineel werden niet teruggevraagd. De film was een prequel over de jonge jaren van de hoofdrolspelers, maar zonder de magie van Carrey en Daniels was die eigenlijk al gedoemd van in het begin. Critici waren hard en de film werd drie keer genomineerd voor een Razzie-award.

Fast forward naar het jaar 2014. Peter en Bobby Farrelly waren klaar om de franchise nieuw leven in te blazen en ook Carrey en Daniels stonden te popelen om hun rol van twintig jaar eerder nog eens op te nemen. ‘Dumb and Dumber To’ moest een succesverhaal worden zoals ‘Ghostbusters: Afterlife’ er een was, een terugkeer naar de oorspronkelijke franchise. Maar hoewel deze nieuwe film beter scoorde dan de verafschuwde vorige poging, was de ontvangst ook niet denderend. Critici waren het erover eens dat er wel wat te lachen viel, maar dat de twee hoofdpersonages intussen toch wat te oud waren geworden om als infantiele idioten op het scherm te staan. Het woord “wanhopig” werd vaak gebruikt in recensies. Maar met een opbrengst van drie keer het productiebudget, kunnen we hier in elk geval wel van een kassucces spreken.

Bekijk ‘Dumb and Dumber To’ op zondag om 18u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top