One day, one goal: een (halve) volley vanaf de middenlijn? Koud kunstje voor Iván Ania

Sport | Volleys, halve volleys of lobballen staan doorgaans garant voor prachtige goals in het voetbal. En als ze uitgevoerd worden vanaf de middenlijn is de show helemaal compleet. Vraag dat maar aan Iván Ania, een voormalige Spaanse voetballer die alle drie de technieken onder de knie heeft en op zijn manier een prachtig doelpunt scoorde.

De Spaanse club Club Deportivo Tenerife klinkt bij veel fans van het Spaanse voetbal wellicht niet bekend in de oren. Dat komt onder andere omdat Tenerife de afgelopen twintig jaar slechts twee keer op het hoogste niveau in Spanje heeft gevoetbald. De eerste keer was tijdens het seizoen 2001/2002, de tweede keer was in het seizoen 2009/2010. Toen liep er bij Tenerife ene Iván Ania tussen de lijnen. Hij maakte dat jaar vijf doelpunten in La Liga waarvan eentje de geschiedenisboeken inging.

Een schot van meer dan 40 meter

Die welbepaalde goal vond plaats op zaterdag 14 oktober 2001 tijdens de wedstrijd Deportivo Tenerife - Osasuna. Osasuna was een rivaal uit het noorden van Spanje die net als Tenerife dat jaar alles op alles moest zetten om het behoud in La Liga veilig te stellen. Het was een belangrijke match waarin Pablo Paz na 68 minuten de score opende voor Tenerife (1-0). In minuut 70 viel er nog een doelpunt voor Tenerife. Deze keer pikte Iván Ania zijn doelpuntje mee en dat op wonderlijke wijze.

Het doelpunt kwam als volgt tot stand. Een teamgenoot van Ania onderschepte de bal op de eigen helft waarna hij die lobde richting Ania die aan de middencirkel stond te wachten. Daar controleerde Ania de bal met links, liet hij het leer een keer stuiten en trapte hij vervolgens meteen richting het doel van Osasuna-doelman Unzué. De bal maakte heel wat hoogte maar ging wel recht op de goal van de tegenstander af dat ongeveer veertig meter verderop stond. Dat zag ook doelman Unzué die veel te ver op het veld was gelopen en het leer niet meer uit zijn netten kon houden.

Eerst speler, nu trainer

Het was een prachtig doelpunt dat de wereld rondging, maar Tenerife kwam tijdens alle andere wedstrijden helaas de nodige doelpunten tekort om een degradatie naar de Spaanse tweede klasse te vermijden. Iván Ania zakte mee en speelde het seizoen daarna nog steeds voor Tenerife. Tot 2004 tenminste, want toen maakte hij de overstap naar Rayo Vallecano. Daarna zou de middenvelder nog voor Tarragona, Cádiz,  Lorca, Covadonga en Oviedo spelen. Oviedo werd zijn laatste club, want in 2010 hing Ania zijn voetbalschoenen aan de haak.

Maar hij verdween niet van de voetbalvelden. In 2018 werd hij namelijk coach van Racing Santander en kon hij een promotie naar de Spaanse tweede klasse forceren. In november 2019 moest hij daar helaas vertrekken. Vandaag de dag coacht Ania Algeciras CF, een Zuid-Spaanse club die in de derde klasse speelt.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan hier alles over Gary Lineker die in 1985 een fantastische aanval van Engeland afrondde tegen de VS.