One day, one goal: Gary Lineker rondt een fantastische actie van Engeland af

Sport |

In de jaren tachtig was Gary Lineker een van de beste centrumspitsen van Europa voordat hij de commentator en tv-presentator werd die hij nu is. Elegantie en fair play waren de kenmerken van de spits en hij scoorde een prachtig doelpunt tegen de VS in 1985.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gary Lineker is een bekende speler met een carrière die liep van 1978 tot 1994. Hij werd opgeleid door Leicester City en speelde daarna voor Everton FC, FC Barcelona en Tottenham Hotspur FC voordat hij zijn carrière in Japan beëindigde bij Nagoya Grampus. Hij heeft bij zijn verschillende clubs nooit een kampioenschap gewonnen, behalve in de Engelse D2, maar hij heeft een prijzenkast vol met nationale bekers. Hij werd tweede voor de Ballon d'Or in 1986, en eindigde als topscorer van de Premier League in 1986 met 30 doelpunten.

Briljant met het nationale team

Lineker schitterde ook individueel met 48 doelpunten in 80 selecties voor de Engelse ploeg, net één minder dan het record van Bobby Charlton. Met de Three Lions domineerde hij de VS in een vriendschappelijke wedstrijd op 16 juni 1985. In Los Angeles won het Engelse team gemakkelijk met 5-0, met Lineker die tweemaal scoorde.

Hij opende de score na 13 minuten met een memorabel doelpunt. Hij kreeg een hoge bal van Glenn Hoddle op de rand van het strafschopgebied. Met zijn rug naar het doel controleerde hij eerst de bal met zijn borst. Hij bevond zich nog altijd met zijn rug naar het doel maar in een positie om met een volley uit te halen. Wat hij ook deed: de met veel kracht getrapte bal verdween onder de lat van Arnie Maussers doel. En Hoddle en Lineker feliciteerden elkaar direct na dit juweeltje.

Fair play

Naast de doelpunten en zijn vaak relevante en bejubelde analyses, heeft Gary Lineker zich tijdens zijn carrière ook op een andere manier onderscheiden. In zijn 16-jarige voetbalcarrière is hij een van de weinige spelers die nooit een gele of rode kaart heeft gekregen. Die fair play heeft hem een goede reputatie bezorgd, ook al heeft hij als spits op het hoogste niveau gespeeld, heel veel trappen geïncasseerd en ging hij nooit een duel uit de weg.

Je zou het haast vergeten, maar Lineker is ook beroemd om een uitspraak die de voetbalgeschiedenis is ingegaan. Tijdens het WK 1990 verloor Engeland van Duitsland na strafschoppen in de halve finale. Na de wedstrijd sprak hij zijn beroemde quote uit: "Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers.”

Stijlvol, simpel en effectief: op en top Lineker.

Ben je een fan van onze serie? Lees dan hoe Gabrbiel Popescu Salamanca liet dromen van een enorme stunt tegen Atlético Madrid

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top