Charles spreekt openhartig: “Ik hou van het contrast tussen duister en licht”

Muziek | In de videoreeks ‘Monologue’ geeft Proximus het woord aan acht muzikanten van eigen bodem die een mooie toekomst tegemoet gaan. Alle muzikanten geven hun artistieke visie weer, geven een inkijk in hun dromen en de weg die hen tot hier heeft gebracht. Vandaag zet Proximus de zangeres Charles in de spotlights.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag Charles! Eerst en vooral: hoe gaat het met je?

Charles: “Het gaat goed, bedankt. Al ben ik een beetje moe, aangezien ik van hot naar her ren voor de release van mijn nieuwe single en het aankomende eerste album.”

Daar wilden we het even over hebben. We hebben je nieuwe nummer ‘Never fair’ al mogen ontdekken, dat op je eerste album zal staan dat in de lente uitkomt. Het nummer voelt erg persoonlijk en melancholisch aan.

Charles: “Ja, dat is wat ik doe, en daar zal ik niet snel iets aan veranderen. Ik hou altijd al van het contrast tussen duisternis en licht. Ik schrijf normaal niet echt vrolijke teksten, maar ik zet er wel een goed ritme onder. Met mijn nieuwe nummer wilde ik werken rond de “winter blues”, die ik net zoals veel mensen wel eens doormaak. Boven alles wil ik onderwerpen aansnijden die me raken. Dat is het belangrijkste.”

Hoe voel je je bij de aankomende release van het eerste album?

Charles: “Ik probeer er geen te hoge verwachtingen van te hebben, zodat ik ook niet teleurgesteld zal zijn. Maar toch voel ik wat druk. Zal het album scoren of niet? Het klinkt een beetje anders dan gewoonlijk, maar het blijft helemaal mijn ding. Verwacht je aan meer uptemponummers dan op mijn EP. Het wordt iets meer rockachtig.”

Op je eerste EP heb je het over zwaarwichtige onderwerpen zoals huiselijk geweld en boulimie. Je raakt het al wat aan in je ‘Monologue’, maar welke rol hebben artiesten volgens jou in het verspreiden van moeilijke boodschappen?

Charles: “Als je een stem hebt waar mensen naar luisteren, is het belangrijk dat je die gebruikt om waardevolle boodschappen de wereld in te sturen. Niet dat we verplicht zijn om altijd muziek te maken over zware onderwerpen, maar ik vind dat het belangrijk is om dat toch af en toe te doen. In de huidige samenleving wordt erg veel gediaboliseerd, maar tegelijk is het moeilijk om oude gewoontes te veranderen. Gelukkig lijkt de nieuwe generatie vastberaden om die problemen aan te pakken.”

Moeilijke onderwerpen aansnijden met dansbare muziek, dat doet ons meteen denken aan onze nationale held Stromae.

Charles: “Ja, hij heeft inderdaad een grote invloed op me. Ik was nog heel jong toen hij zijn eerste nummers uitbracht. Die hebben mijn tienerjaren gekleurd. Uit zijn teksten valt veel inspiratie te putten. Hij heeft een talent om zware onderwerpen te bespreken op een manier dat ze overal op de radio gedraaid worden. Zijn nieuwe single, ‘L’enfer’, vind ik geweldig.”

Al sinds je eerste stappen als zangeres zing je altijd in het Engels. Denk je dat je ooit zal overschakelen naar je moedertaal Frans?

Charles: “Zeg nooit nooit. Maar momenteel zeg ik overtuigend neen. Ik slaag er gewoonweg niet in om in het Frans te schrijven. Ik heb met de Engelse taal geleerd om muziek te maken. Altijd al heb ik zin gehad om naar het buitenland te trekken en een internationale carrière uit te bouwen. Natuurlijk kan dat ook in het Frans, maar ik maak de persoonlijke keuze om dat niet te doen.”

Er staan in februari drie optredens op de planning in Vlaanderen, maar ook eentje in Italië. Breid je je horizonten uit?

Charles: “Het was inderdaad de bedoeling om drie optredens te geven in Vlaanderen, maar twee van die data zijn al afgelast. Op 14 februari trek ik wel nog naar Leuven en inderdaad, ik sta binnenkort op een piepklein festival in Sicilië. Er zit ook een festival in Keulen aan te komen en ik geef een concert in Parijs. Het verschil tussen die optredens en de concerten in Wallonië is moeilijk te beschrijven. Ik zie gewoon dat het beetje bij beetje aan het groeien is. Ik mag dan geen instant fenomeen zijn zoals pakweg Angèle, maar dat geeft me dan weer de tijd om me aan te passen. Een Waalse artiest die in Vlaanderen optreedt: het gebeurt niet erg vaak, maar is altijd een eer. Het is jammer dat er in de muziekwereld nog zo’n scheiding is door de taalgrens. Als ik met een show de twee landshelften even samen kan brengen, dan is dat een goede zaak.”

Samen met Hooverphonic heb je het Eurosong-nummer ‘The Wrong Place’ mogen schrijven. Heb je de ambitie om ooit zelf op het songfestival te staan?

Charles: “Die vraag is me al gesteld, maar ik heb geweigerd. Het lijkt me een maffe ervaring, maar ik wil liever helemaal in mijn eentje groeien. Ik wil niet nog eens deelnemen aan een muziekwedstrijd op de televisie (Charles won ‘The Voice Belgique, red.), ik wil mijn eigen pad afleggen. Deelnemen aan ‘The Voice’ was een schitterende ervaring, maar ik wil nu een ander leven leiden. Het was wel een erg leuke ervaring om op afstand deel uit te maken van Eurosong. En, zoals gezegd, ik zeg nooit nooit!”

Wat mogen we je toewensen voor de toekomst?

Charles: “Dat het album goed aanslaat en dat ik veel mag optreden. Maar vooral dat ik gelukkig mag zijn en kan leven van mijn muziek.”

Ontdek de aflevering van Charles in 'Monologue' via deze link op Pickx of via de Pickx-app.

Lees ook onze andere interviews naar aanleiding van ‘Monologue’:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top