Uitgelicht: de succesvolle carrière van wijlen Whitney Houston

Muziek | Vandaag exact tien jaar geleden liet de Amerikaanse zangeres Whitney Houston op 48-jarige leeftijd het leven. De stem achter de megahits ‘I Will Always Love You’ en ‘I Wanna Dance With Somebody’ had een uitzonderlijke muzikale carrière en die nemen we, bij wijze van eerbetoon, met jou onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Whitney Houston kreeg muziek met de paplepel binnen. Ze werd geboren in een familie van muzikanten en keek vooral op naar haar moeder, die een bekende achtergrondzangeres was in de Verenigde Staten. Ze was bovendien de nicht van Dionne Warwick, een ander icoon uit de Amerikaanse muziekwereld.

De jonge Whitney trad in de voetsporen van haar moeder en werd op jonge leeftijd achtergrondzangeres. Zo is haar prachtige stemgeluid onder meer te horen op nummers van de Amerikaanse singer-songwriter Chaka Khan en Jermaine Jackson. Houston kon niet enkel prachtig zingen, maar ze had ook de juiste looks. Zo werd ze begin jaren tachtig opgemerkt door enkele journalisten van het Amerikaanse tijdschrift Seventeen die haar vervolgens op stralende wijze op de cover plaatsten van het toenmalige blad.

In 1983 ontdekte een platenbaas haar unieke zangtalent waarop die haar een contract aanbood. Ze kreeg de vrijheid om in alle rust aan haar muziek te werken en dat resulteerde twee jaar later in haar eerst album ‘Whitney Houston’ (1985). Op dat album prijkten meteen enkele megahits zoals ‘Saving All My Love For You’ en ‘How Will I Know’. Het album, dat tevens haar debuutalbum was, werd mateloos populair en prijkte in 1986 maar liefst 14 weken bovenaan de Amerikaanse Billboard Top 200-hitlijst. Het album werd het best verkochte debuutalbum voor een vrouwelijke soloartieste en werd ook internationaal een groot succes.

In 1987 volgde een nieuw album, genaamd ‘Whitney’. Daarop prijkte de megahit ‘I Wanna Dance With Somebody’ en het catchy nummer ‘Love Will Save The Day’. Het album, dat heel wat popnummers bevat, verkocht razendsnel en ging in de VS drie maanden na de release maar liefst 4 miljoen keer over de toonbank. Houston had de smaak goed te pakken en bracht in 1988 de single ‘One Moment in Time’ uit. Dat lied werd datzelfde jaar als Amerikaans lijflied gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea. In 1990 kwam dan weer haar derde studioalbum uit, ‘I’m Your Baby Tonight’. Deze plaat scoorde opnieuw erg goed in de internationale hitlijsten.

Even naar Hollywood en dan terug

In 1992 besloot de zangeres om Hollywood te veroveren. Ze kreeg één van de twee hoofdrollen aangeboden in de romantische film ‘The Bodyguard’ en schitterde vervolgens aan de zijde van acteur Kevin Costner. Kort na de release van de film werd ook de soundtrack, ‘I Will Always Love You’, vrijgegeven en dat nummer werd een gigantisch succes. Meer zelfs, het nummer is vandaag de dag nog steeds de op één na best verkochte soundtrack ter wereld net na ‘Saturday Night Fever’ van de Bee Gees.

Kort na haar acteerdebuut was Houston te zien in ‘Waiting to Exhale’ (1995) en ‘The Preacher's Wife’ (1996) en het duurde nog tot 1998 vooraleer de zangeres een nieuw album uitbracht, ‘My Love Is Your Love’. Dat album bevatte opnieuw heel wat topnummers waaronder het immer populaire ‘When You Believe’, dat ook als filmmuziek werd gebruikt in de animatiefilm ‘The Prince of Egypt' en een Oscar won voor beste originele filmmuziek.

Moeilijke jaren 2000

Sinds de eeuwwisseling ging het geleidelijk aan bergaf met de carrière van Whitney Houston en daar heeft haar huwelijk zo goed als alles mee te maken. Houston was sinds 1992 immers getrouwd met ene Bobby Brown, een Amerikaanse r&b-zanger die kampte met een hardnekkige drugsverslaving. De drugsproblematiek van Brown kreeg gaandeweg ook een greep op het leven van de zangeres en die zakte hierdoor steeds dieper weg dankzij schandelen en akkefietjes. Zo werd de zangeres begin 2000 aangeklaagd wegens het bezit van drugs op een luchthaven in Hawaï en raakte het nieuws bekend dat ze in die tijd ook een zeer ernstige ruzie had gehad met haar veertienjarige tienerdochter waarbij er geweld aan te pas zou gekomen zijn.

Maar ondanks de lastige periode bleef Houston muziek maken. Veel van haar recente nummers werden dan wel geen hits, toch kon de zangeres terugblikken op een uiterst indrukwekkende carrière. Houston was voor een zeer lange tijd immers de meest bekroonde vrouwelijke artieste uit de Amerikaanse geschiedenis en haar nummers behoren inmiddels tot het culturele erfgoed in de Verenigde Staten.

Zelfs jaren na haar overlijden in 2012 werd Whitney Houston niet vergeten. In 2019 bracht de Zweedse producer en dj Kygo het nummer ‘Higher Love’ uit met daarop de krachtige stem van Whitney Houston. Dankzij het nummer van Kygo leerde ook een heel nieuwe generatie de muziek van Whitney Houston kennen. Gelukkig maar!

Kom alles te weten over het leven van de legendarische Whitney Houston en bekijk 'Whitney' in onze Proximus VOD. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top