John Williams, het brein achter tal van iconische soundtracks

Films | Op 8 februari blaast de Amerikaanse componist John Williams maar liefst 90 kaarsjes uit. Dit muzikale genie stond aan de wieg van tal wat soundtracks van heel wat iconische films en kan hierdoor terugblikken op een geslaagde carrière. Die carrière neemt Proximus Pickx vandaag onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

John Williams kreeg muziek met de paplepel binnen. Zijn vader was een percussionist van beroep en leerde de kleine John van kinds af aan de wondere wereld van de muziek en die van de bijhorende instrumenten kennen. Dat deed hij eerst onder andere met de piano, de trombone, de tuba en de trompet. Op amper vijftienjarige leeftijd beschikte Williams al over zijn eigen jazzbandje. Hij begon diezelfde tijd ook met het componeren van pianostukken en muziek voor volwaardige orkesten. Toen hij negentien jaar was, schreef hij zijn eerste pianosonate.

Papa Williams verdiende zijn brood door mee te werken aan Hollywood-producties en zoon John nam daar een voorbeeld aan. Hij begon zijn carrière als pianist die films en televisieshows van een streepje muziek voorzag en werkte mee aan onder andere ‘Some Like It Hot’ (1959) en ‘To Kill a Mockingbird’ (1962). Al gauw kwam hij in contact met enkele van Hollywoods grootste filmcomponisten. Eentje daarvan was Bernard Herman die de muziek voor de films van Alfred Hitchcock en Orson Welles voor zijn rekening nam. Williams bleef de muziekopdrachten binnenrijven en won in 1971 een Oscar voor zijn muzikale bijdrage aan de musicalfilm ‘Fiddler on the Roof’.



Ontmoeting met Steven Spielberg

De carrière van Williams kwam in een stroomversnelling terecht toen hij in 1974 werd benaderd door de toen nog jonge Steven Spielberg. De jonge regisseur had een filmmuziekcomponist nodig voor zijn eerste film ‘The Sugarland Express’ (1974) en Williams stemde toe om componist van dienst te zijn. Het klikte zo goed tussen beide heren dat Williams en Spielberg bleven samenwerken. De componist schreef zo de muziek voor ‘Jaws’, ‘Close Encounters of the Third Kind', 'Raiders of the Lost Ark', 'E.T. the Extra-Terrestrial', 'Indiana Jones and the Last Crusade' en 'Jurassic Park'. Trouwens, voor zijn muzikale werk in 'Jaws' kreeg Williams opnieuw een Oscar.

Williams componeerde ook de muziek voor de allereerste ‘Star Wars’-film van regisseur George Lucas uit 1977. Lucas was van plan om de ‘Star Wars’-saga zonder al te veel muziek in te blikken, maar schakelde op aanraden van Spielberg alsnog een muziekcomponist is om het geheel naar een hoger niveau te tillen. Die componist werd John Williams en het zorgde ervoor dat Star Wars ook op muzikaal vlak erg hoog scoorde. Williams bleef bovendien verbonden aan de filmreeks en werkte mee aan latere 'Star Wars'-films.

Tal van iconische films

Dankzij de hechte band die John Williams onderhield met Steven Spielberg prijkt zijn naam in de aftiteling van tal van iconische films. Hij werkte onder andere mee aan 'Schindler's List', 'Saving Private Ryan', 'Catch Me If You Can', de 'Star Wars'-filmreeks en de 'Indiana Jones'-films. In 2000 werd hij gevraagd om mee te werken aan ‘Harry Potter’-films en zat hij opnieuw aan de muzikale knoppen van een invloedrijke filmreeks.

Dat de man een succesvolle carrière heeft opgebouwd, hoeft inmiddels geen betoog meer. Dat blijkt ook uit zijn prijzenkast: Williams werd 52 keer genomineerd voor een Oscar en won 5 exemplaren. Hij won ook 7 Bafta Awards en 21 Grammy Awards in zijn carrière en dat allemaal om zijn wervelende kennis van filmmuziek.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top