Bart Swings schaatst naar zevende plaats op Olympische 5000 meter

Sport | Zondagmorgen stond Bart Swings aan de start van zijn eerste van vier afstanden op de Olympische Winterspelen in Tokio. Op de 5000 meter schaatste hij naar een zevende plaats. De komende weken komt hij ook nog in actie op de 1500 meter, 10 000 meter en massastart. Vooral op die laatste afstand hoort hij bij de favorieten. Een portret van onze grootste hoop op Olympisch eremetaal.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Leuvenaar Bart Swings begon zijn carrière zoals heel wat andere schaatsers met inline skaten. Zeker in België lijkt dat een succesformule, want ook Matthias Vosté en Sandrine Tas zetten in die sport hun eerste stappen in de topsport. Al op jonge leeftijd bleek Swings een natuurtalent. Van bij de junioren haalt onze landgenoot een karrevracht aan medailles op Europese-en Wereldkampioenschappen. Met maar liefst vijftien wereldtitels en 29 Europese titels is Swings recordhouder in zijn sport. Ook op de World Games, de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten, mocht Swings vier keer juichen. 

Techniek als grootste werkpunt

Pas in 2010 zet Swings zijn eerste stappen op het ijs. Samen met coach Jelle Spruyt, diens broer Ferre Spruyt en Swings’ broer Maarten wordt een project rond Bart opgestart. Belangrijkste werkpunt op dat moment: de techniek. Hoewel schaatsen erg goed op skeeleren gelijkt, is dat in de praktijk allesbehalve het geval. Om te schaatsen moet je langere slagen maken en je beweging tot in de puntjes afwerken. Bij inline skaten zijn de slagen korter en wordt veel meer op snelheid gewerkt. Wanneer een schaatser zijn techniek na een lastige rit verwaarloost, wordt dat meteen afgestraft door tragere rondetijden

Jaar na jaar boekt Swings vooruitgang en in 2013 breekt onze landgenoot voor het eerst door. Hij wint op het wereldkampioenschap allround zijn eerste medaille en legt zijn focus op de 1500 meter. Op die afstand wil hij een jaar later, op de Winterspelen in Sotsji, voor het eerst uitblinken. Een medaille halen op de schaatsmijl lijkt in Rusland te moeilijk, maar op de 5000 meter wint Swings net geen brons. 

Medaille op nieuwe discipline

In de vier jaar na de Winterspelen van 2014 wordt een nieuwe discipline ingericht. De massastart wordt een soort korte marathon waarin in peloton wordt gestreden om de medailles. Met zijn ervaring uit het skeeleren is dit een kolfje naar de hand van Swings. In de wedstrijden op wieltjes was hij immers ijzersterk in positiebepaling en wedstrijdtactiek. Bovendien wordt op een massastart agressiever gereden met kortere schaatsbewegingen, daardoor is de techniek van Swings minder nadelig op die afstand.

Op de Winterspelen in Tokio 2018 staat die afstand voor het eerst op de wedstrijdkalender. In de jaren daarvoor blonk onze landgenoot al meermaals uit op wedstrijden tijdens wereldbekers en kampioenschappen, maar in Tokio was het tijd om zijn droom te realiseren: Olympisch eremetaal winnen. Na een lastige wedstrijd finisht de Koreaan Lee voor Swings, die zilver wint. Opvallend is dat Koen Verweij het podium compleet maakt. Dat wil zeggen dat twee atleten die ooit startten op inline skates, nu een medaille op de massastart wonnen.

Burgerlijk ingenieur met zilveren medaille

Ook dit jaar maakt de student burgerlijk ingenieur veel kans op Olympisch eremetaal. Op het Europees kampioenschap won hij opnieuw goud, maar ook op de andere afstanden boekt onze landgenoot veel vooruitgang. Lang werd gedacht dat Swings enkel nog op de massastart kans maakt. Maar sinds hij vorig jaar naar het Nederlandse Heerenveen verhuisde, boekt hij technisch veel vooruitgang. Door samen met Nederlandse toppers te trainen en gecoacht te worden door Nederlandse trainers en voormalige topschaatsers, mogen we hem ook op andere afstanden nog niet afschrijven

Dat hij het Belgisch record op de 5000 meter in december scherp zette, bleek in Peking zijn vruchten niet af te werken. In een tegenvallende tijd van 6.16.90 schaatste Swings naar een zevende plaats, ruim acht seconden na de Zweedse winnaar Nils van der Poel. De Nederlander Patrick Roest verloor goud op vier tienden, de Noor Engebraaten vervolledigde het podium.

“Ik ging voor meer. Het was zeker niet mijn beste vijf kilometer van het seizoen”, vertelde Swings achteraf aan Het Nieuwsblad. “Technisch loopt het goed, behalve in het tweede deel vandaag. Fysiek ben ik ook in orde. Ik denk dat ik dat moet meenemen naar de volgende wedstrijden. Met het oog op de massastart denk ik dat ik zeker in orde ben.”

Dinsdag 8 februari komt Swings in actie op de 1500 meter. Vrijdag 11 februari rijdt hij de 10 000 meter en zaterdag 19 februari komt hij in actie op de massastart. 

Volg de Olympische Winterspelen dagelijks op Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top