Shorttrackbroer- en zus Stijn en Hanne Desmet in Peking voor het eerst in actie

Sport | Om 12 uur Belgische tijd ging voor Stijn en Hanne Desmet hun Olympische Spelen van start. Hanne kon zich kwalificeren voor de kwartfinales, Stijn werd na een moeilijke heat en een penalty verwezen naar de laatste plaats. Hij mag dus niet meer in actie komen tijdens de kwartfinales van de 1000 meter. Maar wie zijn deze broer en zus nu eigenlijk? Proximus Pickx legt het je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pieter Gysel, een voormalig shorttracker, ontdekte Stijn Desmet al op jonge leeftijd. Toen de jongste van de twee in de secundaire school intensieve trainingen afwisselde met les op de schoolbanken, merkte Gysel het talent van Stijn op. Na een snelle selectie voor de nationale ploeg kon Desmet met die ploeg meteen goud winnen op de Jeugd Olympische Spelen in 2016. Van een talent gesproken. 

Zijn oudere zus Hanne zei in een interview met Sporza dat ze aanvankelijk niet erg warm liep van de sport. “Het was een project en ik heb besloot me daarbij aan te sluiten”, vertelde ze voor onze collega’s van de nationale omroep. Bij de nationale selectie groeit Hanne uit tot een groot talent en op het Europees kampioenschap van 2019 rijdt ze voor het eerst in de prijzen. Op de 3000 meter superfinale klopt ze de Britse wereldtopper Elise Christie, maar moet ze dat andere natuurtalent uit Nederland, Suzanne Schulting, voor zich dulden. 

Verhuis naar Nederland

Omdat de Belgische schaatsinfrastructuur weinig voorstelt, verhuist Hanne samen met haar broer naar het Nederlandse schaatsmekka Heerenveen. In de meest prestigieuze schaatshal van Europa, Thialf, kunnen broer en zus dagelijks samen met wereldtoppers hun trainingen afwerken. Een select groepje schaatsers van zowel het langebaanschaatsen als het shorttracken woont en traint in Heerenveen om dagelijks in de beste piste van Europa te trainen. Inmiddels trainen onze landgenoten al vier jaar lang samen met de Nederlandse nationale ploeg onder toeziend oog van de succescoach Jeroen Otter

Terwijl fysische trainingen op zich ook perfect in België af te werken zijn, kunnen onze landgenoten in Thialf ‘stelen met hun ogen’ door de techniek en tactiek van de Nederlanders over te nemen. Ze leren de korte bochten beter in te schatten, leren over positiebepaling en wedstrijdtactiek en doen geregeld mee aan oefenwedstrijden. Als je wereldtoppers als Suzanne Schulting, Yara Van Kerkhof en Xandra Velzeboer tot je dagelijkse trainingsmaatjes mag rekenen, dan kan je niveau niet anders dan vooruitgaan. 

De nieuwe trainingsmethode resulteerde al snel in betere prestaties, want op het EK in 2020 kan Stijn op dezelfde discipline als Hanne een zilveren medaille halen. Helaas is de 3000 meter superfinale geen Olympische discipline, anders schoten onze medaillekansen meteen de lucht in. Zeker als je weet dat Hanne in 2021 zelfs op het Wereldkampioenschap een zilveren plak op de 1000 m kon winnen. Een Olympische medaille lijkt nu al binnen handbereik. 

Hoewel in de seizoenen voor de Olympische Spelen keer op keer vooruitgang werd geboekt, kampten broer en zus in de aanloop naar Peking 2022 met tegenslagen. Na een val op training loopt Hanne Desmet een hersenschudding op, waardoor haar evenwichtsorgaan aangetast werd. Stijn lijdt dan weer aan een bacteriële infectie waardoor hij koorts en een ontsteking aan zijn voet oploopt. Als een geluk bij een ongeluk kregen volgens Sporza ook heel wat concurrenten met tegenslagen te maken, waardoor onze landgenoten niet veel achterstand opliepen. 

De laatste trainingswedstrijden toonden dat onze landgenoten in topvorm verkeerden, waardoor we er prat opgaan dat ze zich op zaterdag kunnen kwalificeren voor de volgende ronde. Hanne kon in de laatste heat nipt haar plek in de kwartfinale veilig stellen. Na een moeilijke rit kon ze aan de meet haar schaats net voor die van haar concurrente steken. Na haar derde plek werd ze samen met de andere verliezende tijden opgevist voor de volgende ronde. Met 43.702 reed Hanne Desmet wel de traagste tijd van alle kwartfinalisten. Haar tijd is wel een nieuw Belgisch record. Suzanne Schulting won de kwalificaties met een Olympisch record. 

Haar broer Stijn Desmet kon zich niet kwalificeren. Na een val in zijn heat werd de reeks herstart. Daarin reed onze landgenoot naar een derde plaats, maar in een inhaalmaneuvre bracht Desmet een Italiaan ten val. Daarbij kwam ook nog een Amerikaan ten val. De Belg reed zo naar een tweede plaats, maar kreeg nadien een penalty van de jury, waardoor hij niet naar de kwartfinal mag.

Maandag 7 februari worden de kwartfinales, halve finales en finales van de 1000 en 500 meter verreden.

Bekijk de Olympische Winterspelen dagelijks op Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top