Christian Eriksen wil weer voetballer worden bij Brentford

Premier League | Zijn carrière kwam net als zijn hart abrupt tot stilstand tijdens het EK 2020, vorige zomer. De afgelopen maanden zag Christian Eriksen beetje bij beetje het licht aan het einde van de tunnel. De middenvelder zou in principe over enkele weken weer een profmatch kunnen spelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

12 juni 2021, Kopenhagen. Tijdens de poulematch tussen Denemarken en Finland stuikt Christian Eriksen plots in elkaar. Bijzonder zorgwekkend, want er staat niemand in zijn buurt. De middenvelder van Inter Milaan krijgt een hartstilstand. Het medisch team is er snel bij en start de hartmassage op het veld, terwijl Eriksens geschokte ploeggenoten het dramatische tafereel afschermen van toeschouwers en camera’s door in een cirkel rond de middenvelder te staan – die vecht voor zijn leven. Zijn ploegmaats vechten intussen tegen de tranen.

De scène staat op het netvlies van menig voetballiefhebber gebrand. Nu, acht maanden later, is Eriksen klaar voor de herstart van zijn profcarrière. Hij werd geopereerd en van een interne defibrillator voorzien, om elk risico te vermijden. Het probleem: Italië verbiedt professionele sporters om hun beroep uit te oefenen met zo’n apparaat. In december jongstleden verbraken Inter en de speler daarom het contract en zat Christian Eriksen dus zonder ploeg.

Ajax en Brentford bieden zich aan

Vrijwel iedereen dacht dat de Deen nooit meer op een voetbalveld te zien zou zijn als profspeler. Zijn oud-club Ajax schoot hem te hulp en bood hem de mogelijkheid aan om te trainen. Eriksen nam deel aan de trainingen van Jong Ajax, de reserveploeg die in de Nederlandse tweede klasse speelt. Hij was immers gebrand op een terugkeer als profvoetballer.

Die comeback zou in Engeland moeten gebeuren. Begin februari kondigde Premier League-club Brentford aan dat de 29-jarige middenvelder zijn krabbel had gezet onder een contract bij de Londense club. Eriksen slaagde voor de medische proeven en kreeg een contract voorgeschoteld dat loopt tot het einde van het seizoen. “Hij is fit, maar moet nog wat werken om speelklaar te geraken”, vertelt Thomas Frank, trainer van Brentford. “Ik kijk ernaar uit om hem te zien werken met spelers en staf, om zodoende weer naar zijn beste vorm toe te groeien.”

Wanneer komt de terugkeer?

Zelfs als hij fit is, is zijn comeback nog niet voor meteen. “Christian heeft een goede basisconditie en heeft al veel verschillende testen ondergaan”, preciseert Frank. “Hij heeft veel gelopen en getraind, maar matchritme opdoen is nog iets anders. Het is moeilijk om te voorspellen wanneer hij echt inzetbaar zal zijn.”

Er blijven nog een dik dozijn compitiewedstrijden over tot het seizoenseinde, dat op 22 mei gepland staat. Christian Eriksen heeft dus nog minder dan drie maanden om zich klaar te stomen. Waarnemers vermoeden dat hij in de loop van de maand maart zijn eerste officiële wedstrijd bij Brentford zal spelen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top