Senegal mikt op eerste Afrikaanse beker tegen zevenvoudig kampioen Egypte

Voetbal | De twee finalisten van de Afrika Cup zijn bekend! Aanstaande zondag omstreeks 20 uur doet Senegal een gooi naar een allereerste titel in dit tornooi tegen zevenvoudig winnaar Egypte, maar wie is nu de echte favoriet voor deze wedstrijd?

Door Pickx

Deel dit nieuws

David tegen Goliath of Goliath tegen David, alles hangt af van welke kant je het verhaal bekijkt. Dat geldt ook voor deze CAN-finale (Coupe d’Afrique des Nations de football) waarin Egypte, het meest succesvolle land in de competitie, het opneemt tegen Senegal, dat nog nooit een trofee kon winnen. Toch hebben de Teranga Lions, zo luidt de bijnaam van het nationaal elftal van Senegal, op papier de betere ploeg. Maar zal dat volstaan om de beker mee naar huis te nemen?

Salah vs Mane

Van Édouard Mendy via Idrissa Gueye tot Sadio Mané en Kalidou Koulibaly, de voormalige verdediger van Racing Genk. Coach Aliou Cissé heeft een van de meest kwalitatieve ploegen van Afrika tot zijn beschikking. Ook al was Senegal een van de favorieten in de Africa Cup, de ploeg begon in mineur door slechts één keer te winnen en maar één keer te scoren in de drie wedstrijden van de groepsfase. Pas in de achtste finales presteerde het elftal op niveau en konden ze gemakkelijker winnen. Na een matige overwinning tegen Kaapverdië (2-0) kon Senegal ook winnen tegen Equatoriaal-Guinea en Burkina Faso. Zonder iedereen te overklassen, vervulde Senegal alsnog zijn missie om door te stoten naar de finale.

Egypte heeft in tegenstelling tot Senegal wél een absolute wereldster in zijn rangen. Met Mohamed Salah hebben ze misschien wel de momenteel beste speler ter wereld in hun rangen. Die treft in de finale zijn collega van bij Liverpool Sadio Mané. Egypte zal Salahs collega echter geen eerste trofee voor het nationale elftal gunnen, want ook Egypte gaat resoluut voor de overwinning. Ook zij startten het tornooi bijzonder moeizaam en leden een nederlaag tegen Nigerië. Later trokken ze wel aan het langste eind tegen Guinee-Bissau en Soedan. De volgende wedstrijden konden de Egyptenaren gemakkelijker naar zich toe trekken. Ivoorkust, Marokko en gastland Kameroen werden uit het tornooi gespeeld en hoewel hun spel nooit mooi oogt, staat Egypte wel in de finale.

Slaat vermoeidheid toe bij Egypte?

Eén ding is zeker bij Egypte, de ploeg moest keer op keer hard knokken om de tegenstander te verslaan. In de laatste drie wedstrijden moest Egypte drie keer verlengingen afdwingen. In twee matchen moesten zelfs zenuwslopende strafschoppen genomen worden. Daarnaast speelde Egypte pas donderdag hun halve finale, terwijl Senegal zich een dag eerder al plaatste. Door al deze elementen riep de assistent-coach van de Egyptische ploeg, Diaa Al-Sayed, al op om de wedstrijd een dag uit te stellen.

Maar zelfs als zijn verzoek niet wordt ingewilligd, zal Egypte nog steeds in topvorm aan de start van de wedstrijd verschijnen. Hun motivatie om een achtste beker te winnen zou de kloof met de andere Afrikaanse ploegen kunnen vergroten. Ter herinnering: Kameroen staat met vijf titels op een tweede plaats en Senegal heeft nog nooit eerder de Afrikaanse beker gewonnen. De Senegalezen werden in 2019 door Algerije verslagen in de finale. In 2002 verloor Senegal ook al eens, toen na strafschoppen tegen Kameroen. Nu heeft het elftal meer dan genoeg ervaring en kan het Egypte op papier zeker en vast verslaan. Maar de beroemde Engelse analist Gary Lineker is daar niet van overtuigd: “Voetbal is een sport die met elf tegen elf wordt gespeeld, en uiteindelijk wint Egypte in Afrika.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top