‘The Day the Earth Stood Still’ op VTM 3: hoezeer verschilt de film met het scifi-boek uit 1940?

Films | Vanavond serveert VTM 3 ‘The Day the Earth Stood Still’, een Amerikaans sciencefictiondrama van Scott Derrickson uit 2008 over een buitenaards wezen dat de drastische klimaatveranderingen op zijn planeet overleefde en naar de aarde afzakt om de aardbewoners te waarschuwen over de toestand van hun planeet. De film is gebaseerd op een boek van Harry Bates uit 1940. Proximus Pickx speurt naar de verschillen tussen boek en film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Farewell to the Master’, het boek van de Amerikaanse sciencefictionauteur Harry Bates, werd over de decennia heen twee keer verfilmd: in 1951 en een remake in 2008. De eerste verfilming, van de hand van Robert Wise, had een veel rijker verhaal dan het bronnenmateriaal – dat slechts een veertigtal pagina’s telt. De film ging de geschiedenis in als een onvolprezen sciencefictionklassieker, ondanks een minimum aan visuele effecten.

Leuk weetje: het personage van Helen Benson werd vertolkt door de Amerikaanse actrice Patricia Neal, de latere vrouw van de iconische kinderboekenauteur Roald Dahl. Ze kreeg een voor die tijd progressieve rol toebedeeld als een zelfstandige, hardwerkende alleenstaande moeder, die zich ontpopt tot een cruciale bondgenoot van de alien Klaatu.

“I’m a friend of the Earth”

In december 2008 verscheen de remake in de bioscoopzalen. Keanu Reeves kroop in de huid van Klaatu. De acteur zette de alien neer als een emotieloos, onmenselijk en koel wezen. Dat gebrek aan empathie is een eerste groot verschil met het bronnenmateriaal.

Ten tweede is de boodschap van de remake totaal verschillend aan die van het boek en de filmversie uit 1951: het bronnenmateriaal predikt vrede, want de neiging tot zelfdestructie van de mensheid zou kunnen overslaan op de andere bewoonde planeten in het universum. Houd in het achterhoofd: het verhaal werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op papier gezet. De eerste verfilming vond plaats net na WOII en in volle Koude Oorlog.

De remake had dan weer een ecologische boodschap: de galactische beschaving van Klaatu is tot de conclusie gekomen dat de mensheid de aarde aan het vernietigen is, en zodus moeten we uitgeroeid worden om plaats te ruimen voor een meer intelligente en veelbelovende beschaving. Met de boodschap “I’m a friend of the Earth” misleidt Klaatu de mensheid en verbergt hij zijn ware intenties.

De cast bestaat onder anderen uit ‘Mad Men’-ster Jon Hamm, Kathy Bates (‘Misery’) en Kyle Chandler (‘Godzilla: King of the Monsters’). Een memorabele scène uit de remake is de ondervragingsscène, waarin Klaatu de leugendetector zodanig kan manipuleren dat hij zijn ondervrager kan overtuigen om hem vrij te laten… en hem zijn driedelig kostuum te overhandigen. Een komische herinterpretatie van Klaatus ontsnapping uit het Walter Reed Hospital in het origineel.

Bekijk ‘The Day The Earth Stood Still’ vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top