Wist je dat… 'The Big Lebowski' echt bestaat?

Films |

‘The Big Lebowski’, de cultklassieker van de gebroeders Coen die aanstaande zondag op VTM4 getoond wordt, verschafte acteur Jeff Bridges een ietwat bizarre heldenstatus. Hij schittert als de nihilistische sofafilosoof Jeffrey Lebowski, aka ‘The Dude’. Een personage dat, zo blijkt, gebaseerd is op een echt bestaande vriend van regisseursduo Joel en Ethan Coen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De plot van de film die in de cinema weinig potten brak maar nadien een nieuw, succesvol leven kreeg als tv-hit is niet zo speciaal of verheffend. We volgen het zeer gewone, alledaagse leven van Jeffrey Lebowski. Door zijn omgeving beter gekend als the Dude. Een wat suffige, wiet rokende, werkloze toogheld met een voorliefde voor White Russian-cocktails. Hij brengt een ode aan de kunst van het niets doen.

Het (magere) verhaal mag dan weliswaar fictief zijn, het personage van The Dude is dat niet. Jeff Dowd, een goede vriend van de regisseurs Joel en Ethan Coen, stond model voor dat personage. Dowd kreeg in de middelbare school die bijnaam toegedicht, als perfecte symbolisering van zijn luie aard en een woordspeling op zijn achternaam. Toen was Dowd inderdaad iemand die liever in de zetel cocktails zat te slurpen (eender wat, zeker niet altijd White Russians, zo verzekerde hij ooit in een interview met The New York Times) dan taken uitvoerde.

Activistische ondernemer

Maar dat was slechts een korte episode in zijn leven, zo blijkt, want nadien ontpopte Jeff Dowd zich tot een ondernemende zakenman in de filmindustrie. Als distributeur, producer, marketeer en zelfs medeoprichter van het ondertussen befaamde Sundance Filmfestival. Hij schreef ook geregeld politieke, activistische essays. Allerminst een klaploper dus. In de jaren 70 werd hij zelfs voor de rechtbank gedaagd als lid van de Seattle Seven, een bende anti-Vietnambetogers, die hevig protesteerden na de arrestatie van hun bondgenoten uit Chicago (waar recent nog de Netflix-film ‘The Chicago Seven’ over gemaakt werd). Dat zit trouwens ook in de film verwerkt, want Lebowski pocht in een bepaalde scène over zijn voormalige lidmaatschap bij de Seattle Seven.

Dowd leerde de Coen-broers kennen in 1984, toen hij hielp bij de distributie van hun debuutfilm ‘Blood Simple’. Dat deed hij onder andere door een gigantisch promo-event te organiseren in een bowlinghal, een ervaring die de Coens zodanig bijbleef dat de sport later in ‘The Big Lebowski’ (1998) een belangrijke rol kreeg. De echte Dude was zelf niet echt een bowlingspecialist, zoals zijn karakter in de film wel is. Ook de rechtse, opvliegende Walter Sobchack (gespeeld door John Goodman) is trouwens losjes geïnspireerd op een bestaand persoon: de regisseur en scenarist John Milius.

Het succes van ‘The Big Lebowski’ verhief niet enkel Jeff Bridges tot een wereldster, ook Jeff Dowd plukte er de vruchten van als veelgevraagde gastspreker op Lebowski Fests en allerhande fanmeetings. Er werd een documentaire (‘The Achievers’) gemaakt over ‘the making of’ van de film, met speciale aandacht voor de rol van Jeff Dowd. Een cultheld, maar dan achter de schermen.  

Bekijk ‘The Big Lebowski’ op zondag 6 februari om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top