En wat als Nikola Jokic zijn MVP-titel nu gewoon eens verlengt?

Basketbal |

Het NBA-seizoen is uiteraard nog lang, maar in de race voor de MVP-titel lijken een aantal sterspelers zich alvast te onderscheiden van de rest. Zoals Nikola Jokic, de regerende MVP, die zijn team Denver Nuggets weer week na week op sleeptouw neemt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Amerikaanse basketbalcompetitie staat al langer bekend als de plek waar geregeld individuele knalprestaties vallen te noteren. Nikola Jokic is een van die namen die dan vaak valt. Wat de MVP van 2021 tijdens de maand januari liet zien, is van onaards niveau. In 16 wedstrijden was de Servische bonk goed voor 425 punten, 211 rebounds en 144 assists. Hetzij een gemiddelde van meer dan 26 punten, 13 rebounds en 9 assists per wedstrijd.

Om zo’n cijfers te vinden, moeten we al terug naar 1976, naar ene Kareem Abdul-Jabbar, de legendarische center van de LA Lakers. Die was in dat seizoen tijdens de maand maart goed voor een gemiddelde van 27,6 punten, 16,2 rebounds en 6,6 assists per wedstrijd. Om maar te illustereren: het gebeurt zelden dat een speler in eenzelfde maand meer dan 400 punten, 200 rebounds en 100 assists op zijn teller mag bijzetten. Voor Abdul-Jabbar betekende het destijds een opstapje naar een MVP-titel…

Een echte impact

De MVP-titel beloont de Most Valuable Player, de meest waardevolle speler dus. Maar hoe beoordeel je zoiets? Het is ten eerste al lastig om verschillende posities te vergelijken bijvoorbeeld. Toch heeft de gespecialiseerde website Cleaning the Glass een handige tool ontworpen om die term te analyseren: het winstpercentage van de ploeg. Zo berekenden zij dat Denver Nuggets met Jokic op het parket liefst 64 wedstrijden kan winnen dit seizoen. Zonder hem? Slechts 10.

Meer in detail bekeken merken we dat Denver zonder hun pivot amper aan 102,2 punten per match komen na 100 keer balbezit, en dat ze daarin 117,8 punten tegenkrijgen uit 100 keer balbezit voor hun tegenstander. Mét Jokic stijgen die cijfers meteen naar 116,4 punten en 106,5 punten tegen. Hetzij dus een positieve balans of verschil van 25,5 punten wanneer Joker op het parket staat. Niemand in de NBA doet beter.

Zonder luitenant

Achter die imponerende individuele statistieken schuilt uiteraard een nog belangrijke graadmeter: het ploegbelang. De Nuggets prijken momenteel netjes in de top 5 van de Eastern Conference, met een betere balans dan de twee ploegen uit Los Angeles bijvoorbeeld. Nochtans vielen er tot voor enkele weken weinig positieve geluiden op te vangen uit de hoofdstad van Colorado. De club had af te rekenen met een lange lijst blessures, met name die van Jamal Murray en Michael Porter Jr. Twee belangrijke luitenanten van Jokic.

Dat de Serviër ondanks dat gemis van alternatieve sterkhouders gewoon op zijn duizelingwekkende elan blijft doorgaan, geeft zijn MVP-kansen nog een boost. Deze campagne draait hij zo aan een gemiddelde van 26 punten, 14 rebounds en 8 assists. Toch staat er nog concurrentie klaar voor die prestigieuze individuele trofee in de NBA. Denk aan Joel Embiid, die gelijkaardige cijfers kan voorleggen. Of denk aan ex-laureaten zoals Giannis Antetokounmpo en Stephen Curry, allebei ook weer in zeer goede doen. En Ja Morant die dit seizoen een nieuwe dimensie heeft gegeven aan zijn spel. Concurrenten genoeg dus, maar als Jokic zo blijft verder denderen staat weinig hem een tweede MVP-titel in de weg.

Volg de NBA het hele seizoen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het NBA-programma dit weekend op Eleven Sports:

Zaterdag 5 februari

  • Utah Jazz - Brooklyn Nets : vanaf 3u op Eleven Sports 2
  • Orlando Magic - Memphis Grizzlies : vanaf 23u op Eleven Sports 2

Zondag 6 februari

  • Denver Nuggets - Brooklyn Nets : vanaf 22u45 op Eleven Sports 3

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top