Tom Brady, van 199ste keuze in de draft tot beste speler ooit in de NFL

Sport | De NFL staat in rep en roer sinds Tom Brady, door velen beschouwd als de beste Americanfootballspeler aller tijden, afgelopen dinsdag zijn vertrek aankondigde. 21 jaar geleden was het nog allesbehalve in de sterren geschreven dat Thomas Adward Patrick Brady Jr. zo’n hoge toppen zou scheren in de NFL.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De NBA heeft Michael Jordan, de NFL Tom Brady. Maar sinds dinsdag zit de carrière van de 44-jarige quarterback er officieel op, een week nadat hij in de play-offs nog een zeldzame nederlaag moest slikken. De Buccaneers zijn uitgeschakeld door de Los Angeles Rams. De toekomst van Brady in de NFL was sindsdien onzeker. Nu heeft hij de knoop volledig doorgehakt.

Tom Brady wist een duizelingwekkend palmares en een lange carrière uit te bouwen in een sport die erom bekend staat vernietigend te zijn voor de lichamen van atleten. Zes keer behaalde hij de titel met de New England Patriots, de ploeg die altijd in hem geloofde. In 2020 verraste Brady de sportwereld door in zee te gaan met de Buccaneers uit Tampa Bay, een ploeg die zich al dertien jaar niet wist te kwalificeren voor de eliminatiefase en daarmee de slechtste papieren uit de NFL-geschiedenis had. Maar de komst van Brady wierp zijn vruchten af, want het jaar nadien won de ploeg de Super Bowl, de zevende titel voor Brady in tien finales. Een nieuw record!

Comeback kid

In sport is alles mogelijk, dat bewijst het parcours van Tom Brady ten volle. Als jongeling leerde hij het vak bij de universiteit van Michigan, maar veel vertrouwen in zijn kunnen was er toen nog niet. Fransman Marc-Angelo Soumah, NFL-consultant en gewezen speler, legde het uit in de media: “Hij is niet het prototype van een quarterback. Hij is niet snel of atletisch, heeft geen forse armspieren… Hij is op elk vlak gemiddeld.”

Maar toch was Brady een mooie toekomst beschoren. Hij nam tijdens moeilijke wedstrijden de quarterbackpositie over van zijn concurrent Drew Henson en wist het tij in het voordeel van zijn ploeg te keren. Het leverde hem de koosnaam “The comeback kid” op. In de lente van het jaar 2000 kwam de Californische speler in aanmerking voor de draft, maar die zou niet lopen zoals hij had gehoopt. Hij scoorde slecht op de fysieke testen en was ook in zijn universiteitsploeg niet altijd de eerste keuze.

Zes quarterbacks voor Brady

95 kilogram, 1,94 meter, 40 meter sprint in 5,28 seconden (de op een na slechtste tijd bij de quarterbacks), een gebrek aan lichaamsbouw… De analisten waren formeel: er was te veel mis met Brady om van hem een topspeler te maken. Hij moet de seconden geteld hebben terwijl hij in zes rondes gepasseerd werd, waarin dus zes quarterbacks voor hem gekozen werden. Uiteindelijk, in de zevende en voorlaatste selectieronde, wordt hij geselecteerd door de New England Patriots. Hij is in totaal de 199ste keuze. Die avond hakte er mentaal diep in bij Brady.

Bij de Patriots was hij slechts de vierde quarterback op de lijst. Maar toch zou hij met die ploeg geschiedenis schrijven. Dat leek Brady al te weten bij zijn eerste kennismaking met Robert Kraft, nog steeds de eigenaar van de Patriots. Na een korte voorstelling keek Brady hem recht in de ogen en zei: “Ik ben de beste keuze die uw ploeg ooit gemaakt heeft”. En wat bleek: de geschiedenis gaf hem gelijk.

Volg de NFL het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top