Jalabert en ONCE halen alle spanning weg uit de Ronde van Valencia in 1996

Sport | De opvallendste gebeurtenis van de Ronde van Valencia in 1996 was een ontsnapping van 7 renners, onder wie 5 van dezelfde ploeg. Het peloton werd belachelijk gemaakt en op 11 minuten gereden. 26 jaar later zijn de geruchten over die prestatie niet weggedeemsterd: de krachttoer dateert immers uit het beruchte EPO-tijdperk.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

We schrijven 27 februari 1996, de dag van de eerste rit van de Volta a la Comunitat Valenciana: een rit met start en aankomst in Calpe, over een afstand van 153 kilometer. Aan de start van deze rittenkoers aan het begin van het seizoen staat Laurent Jalabert als de grote favoriet. Het jaar ervoor had hij immers alles gewonnen: Parijs-Nice, het Critérium international, de Ronde van Catalonië, Milaan-San Remo, de Waalse Pijl en de eindwinst in de Ronde van Spanje, met daarin ook nog eens vijf ritoverwinningen.
 
Jalabert is op de top van zijn kunnen bij de start van deze Valenciaanse rittenkoers. Hij is 27 jaar en niet langer alleen maar gekend als topsprinter. In 1995 won hij in Mende een legendarische etappe in de Tour, gewonnen door Miguel Indurain.
Het peloton werd belachelijk gemaakt

Vanaf de eerste etappe van de Ronde van Valencia neemt ONCE, de ploeg van Jalabert, het heft in handen. Vijf renners van de ploeg van Manolo Sainz doen het peloton al na 25 kilometer uiteenspatten. In de lange stukken 'vals plat' in aanloop naar de eerste beklimming van de dag, de Coll de Rates, geeft Jalabert zijn ploegmaats de opdracht om voluit te gaan. Alberto Leanizbarrutia knapt het eerste werk op, daarna volgen Aitor Garmendia en Mariano Rojas met Jalabert vastgeankerd in het wiel. Enkele honderden meters op de col ver zijn ze nog met zijn zevenen vooraan: vijf renners van ONCE (Jalabert, Garmendia, Rojas, Roberto Sierra en Inigo Cuesta), samen met Lance Armstrong et Laurent Dufaux.
 
Een ploegentijdrit van 125 km

De ONCE-machine rijdt met gemak omhoog en begint aan een ploegentijdrit van 125 km. Ondanks het werk van het Mapei van Abraham Olano en het Telekom van Jan Ulrich in de achtervolging, groeit de kloof: 5 minuten aan km 81, 8 minutes aan km 117.
 
Aan de streep in Calpe haalt Laurent Jalabert het makkelijk van Armstrong en Dufaux. De vier ploegmaats van Jalabert bollen uit, hun werk is gedaan. Inigo Cuesta, Mariano Rojas, Aitor Garmendia en Roberto Sierra bezetten samen met Jalabert de eerste vijf plaatsen van het eindklassement. Het peloton, onder leiding van Mario Cipollini, eindigt op 11 minuten, na een van de grootste wielerexploten.


Dopingstormen
 
26 jaar later zijn de vragen rond het huzarenstuk van de ONCE-ploeg en zijn kopman niet verdwenen. De ex-wielrenner die later consultant werd voor France-Télévisions en zijn sportdirecteur raakten nadien verwikkeld in enkele dopingstormen.
 
Het is bijzonder moeilijk te geloven dat Jalabert, als enige, niet zou zijn meegestapt in het systeem dat Manolo Saiz en de medische staf van ONCE op poten had gezet. In 2013 onthulde de Franse sportkrant L'Equipe dat Jalabert positief was op EPO in de Tour van 1998, net als zovele andere renners.
 
In die trieste Ronde van 1998, die van de Festina-affaire, had Laurent Jalabert, in de trui van Frans kampioen, nog het voortouw genomen bij de staking in Tarascon-sur-Ariège, voor hij met de hele ONCE-ploeg en alle andere Spaanse wielerploegen uit de Tour verdween in de Alpen.

Een van de laatste wedstrijden van Rojas
 
Enkele maanden later stierf Mariano Rojas, derde in deze Ronde van Valencia en kamergenoot van Laurent Jalabert, bij een auto-ongeval. Toen hij zich op weg begaf naar het Spaanse kampioenschap, raakte hij met zijn auto een vrachtwagen en kwam hij tegen een andere auto terecht. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Murcia gebracht. Twee dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen. Hij werd amper 23 jaar oud. Mariano Rojas was de broer van José Joaquín Rojas, profrenner sinds 2006.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top