Uit deze negen finalisten kozen jullie de drie laureaten van De Nieuwe Lichting

Muziek | Het publiek heeft beslist: Bluai, Ila en Shaka Shams zijn De Nieuwe Lichting van 2022. Ook in de tiende editie ging Studio Brussel op zoek naar nieuw, muzikaal talent. In de finale bleven negen kandidaten van verschillende pluimage over, waartussen het publiek mocht kiezen. Proximus Pickx blikt kort terug op hun palmares.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Alioth - 'Talk about it'

We hebben geen idee hoe Ali Bouazizi het doet, maar met zijn alter ego Alioth slaagt hij er in om de ene dansbare popsong na de andere neer te pennen. Met 'Talk About It' wist deze artiest van Sint-Niklaas een felbegeerde finaleplaats te bemachtigen. Wij zijn alvast fan van dit lichtvoetige maar tegelijk hippe popnummer. 

Bluai - 'Dime Store'

Zit er iets in het Wase water waardoor we meerdere finalisten uit deze regio hebben? Met 'Dime Store' presenteert Bluai, een singer-songwriter uit het Waasland, een dromerig en mooi nummer dat je doet verlangen van een mooiere wereld. Catherine Smet gebruikt enkel haar gitaar en haar stem om de harten van de jury sneller te slaan, en met succes: Bluai is één van de drie laureaten van dit jaar!

Jueles - 'Bedroom'

Komaan, nog één finalist uit het Waasland om het af te leren. Jueles is amper 19 lentes jong, maar heeft wat ons betreft een oude ziel als je haar nummer 'Bedroom' beluistert. Deze Dendermondse artieste toont haar veelzijdigheid door niet alleen zelf haar muziek te maken maar ook in te staan voor de afwerking als producer. Een ideale plaat om achterover te zakken in de late uurtjes.

Meltheads - 'Sweet Monica'

Aan de overkant van de Schelde vinden we Meltheads, die met 'Sweet Monica' kort maar krachtig laten horen dat je niet Meat Loaf - moge hij in vrede rusten - moet zijn om stevige rock te kunnen produceren. In iets meer dan een anderhalve minuut weten deze Antwerpenaren je te overtuigen dat korter soms beter is.

Shaka Shams - 'Black Metal Rebel'

Antwerpenaar Shaka Shams laat zich niet in een vakje duwen. Is hij een hiphopper, de verloren zoon van het foute eightiesicoon Vanilla Ice en Grace Jones of heeft hij in een ketel verschillende stijlen gemixt tot hij 'Black Metal Rebel' kreeg? We weten het niet, maar met dit eigenzinnige nummer heeft hij alleszins de hoofdvogel afgeschoten en De Nieuwe Lichting gewonnen!

BRYN - 'Other Boys'

Al vanaf de eerste seconden van 'Other Boys' merk je dat we hier te maken hebben met een artiest die een lange weg heeft afgelegd. Dat mag je ook letterlijk begrijpen, want Bryan Mugande - zoals hij echt heet - moest als queer artiest vluchten van Rwanda naar België. Met zijn epische pop gooide hij alvast hoge ogen bij fans van Troye en Stromae.

Eno - 'Good Together'

Neem een zanger die klinkt als de geadopteerde zoon van Eels. Voeg daarbij enkele muzikanten van Ramkot en Arsenal. Voeg een snuifje muzikale passie uit Gent toe en meng goed door elkaar. Het resultaat is 'Good Together', een nummer dat ons in deze gure en koude dagen doet verlangen naar een zwoele zomer zonder coronaperikelen.

Ila - 'Leave Me Dry'

Ilayda Cicek is niet alleen finalist én laureaat van De Nieuwe Lichting maar staat met Ila ook al in de preselectie van Humo's Rock Rally. Straffe kost, als je het ons vraagt, vooral omdat ze ook een bijrol speelt bij Bluai, een andere laureaat. Haar nummer 'Leave Me Dry' wordt door velen vergeleken met PJ Harvey, wat Ilayda als een compliment beschouwt.

Jokke - 'Tegen Beter Weten In'

Voor het enige Nederlandstalige nummer in de selectie tekent Jokke, alias Jonas Van Langendonck. Deze troubadour uit Herent is al vanaf jongs af aan bezig met muziek. Zijn eerste nummer was een serenade voor zijn liefje in het derde leerjaar, laat hij optekenen in HLN. Met 'Tegen Beter Weten In' presenteert hij een nummer boordevol levenswijsheid. Dat smaakt naar meer!



Je kan nog tot vanavond 17 uur stemmen op je favoriete artiest via deze link.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top