De gebroeders Baresi, aanvoerders van rivaliserende clubs AC Milan en Inter

Serie A | In Milaan maken ze zich op voor de derby tussen AC Milan en Inter. Een duel dat altijd voor veel ophef zorgt en in de jaren 80 was er ook een match in de match. Franco Baresi was toen aanvoerder bij AC Milan, zijn broer Giuseppe was dat bij Inter.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het gebeurt niet vaak dat broers actief zijn op het allerhoogste niveau. Het gebeurt heel zelden dat ze bovendien ook nog eens samenspelen in hetzelfde team. Bij de broers Baresi was het dus een speciale situatie. Franco en Giuaseppe Baresi zorgden voor een uitzondering omdat ze beiden voor rivaliserende clubs uitkwamen. Franco werd een icoon bij AC Milan, Giuseppe bij Inter.

Aanvoerders

Beiden maakten hun debuut in het seizoen 1977-78 en werden al snel een basispion. Ze wisten het uiteindelijk zelfs tot aanvoerder te schoppen bij hun team. De twee speelden een zeer mooie carrière bij elkaar, maar Franco Baresi is toch degene die het meest indruk maakte. Giuseppe Baresi won zes prijzen, waaronder twee Italiaans landstitels en één UEFA Cup.

Broer Franco overvleugelde hem met maar liefst achttien trofeeën. Hij mocht onder meer zes Italiaanse landstitels op zijn palmares bijschrijven, maar hij won met AC Milan ook drie keer de Champions League en in 1982 werd hij wereldkampioen met Italië. In de Derby della Madonnina kwam Giuseppe als winnaar uit de strijd. Hij wist de Milanese derby acht keer te winnen, Franco zeven keer. Het werd zes keer een gelijkspel. Het zullen allicht leuke familiefeesten zijn geweest met de sportieve strijd tussen de twee.

Vier WK’s

Giuseppe was ook een international, die met Italië deelnam aan een EK en WK. De twee wisten nooit samen een Wereldkampioenschap af te werken. De broers maakten in 1982 deel uit van de selectie op het EK, maar in 1982 ontbrak Giuseppe toen Italië de wereldtitel won. Franco was er wel bij. In 1986 was Franco afwezig, maar in 1990 en 1994 was hij er wel bij. Giuseppe was niet van de partij tijdens die laatste twee toernooien.

Wie in het voetbal de naam van Baresi laat vallen, zal bijna altijd denken aan Franco. Hij sprak toch nog iets meer tot de verbeelding. Toch zijn de twee iconen van AC Milan en Inter. Zullen beiden aan de vooravond van de derby nog eens wat herinneringen ophalen aan hun periode?

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, en in het bijzonder Inter - AC Milan aanstaande zaterdag 5 februari om 18u, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top