Duitsland verslaat Canada in het ijshockey op de Olympische Winterspelen van 2018

Sport |

Ze waren verre van de favorieten om de ijshockeycompetitie op de Olympische Winterspelen van 2018 te winnen, maar Duitsland zorgde voor een grote verrassing door meervoudig olympisch kampioen Canada te verslaan in Pyeongchang.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2018 was de ijsbaan van Pyeongchang het toneel van een enorme verrassing in de halve finales van de ijshockeycompetitie tijdens de Olympische Winterspelen. De eerste halve finale tussen Duitsland en Canada viel onverwacht in het voordeel van Duitsland uit. De Duitsers hadden dit stadium van de competitie voorheen nog nooit gehaald.

Gekwalificeerd op het laatste moment

Nadat ze twee van hun drie wedstrijden in de groepsfase hadden verloren, moesten ze hard vechten om de volgende ronde te bereiken. In de play-offs voor de kwartfinales van het toernooi werden ze bijna uitgeschakeld door Zwitserland, maar ze wonnen uiteindelijk in extra tijd (2-1) – een scenario dat zich herhaalde tegen Zweden in de kwartfinale (4-3). Tegen de Canadezen beloofde het moeilijker te worden voor de spelers van Marco Sturm.

Canada zou het echter moeten stellen zonder zijn beste spelers, die in dienst zijn van de NHL. Maar het land van het esdoornblad blijft natuurlijk de bakermat van de sport, én tweevoudig olympisch kampioen. De Duitsers leken desondanks niet geïntimideerd door de grootte van hun tegenstanders bij de aftrap. Net als tegen Zweden, een andere specialist in de sport, speelden ze zonder complexen en namen ze de leiding, met een 1-0 voorsprong aan het eind van de eerste helft.

Eén stap verwijderd van de titel

Na 40 minuten spelen was hun voorsprong opgelopen tot 4-1. In de laatste wedstrijdfase zette Canada een sterke inspanning neer en begon het aan een solide comeback. Maar hun laatste twee doelpunten waren niet genoeg om de trend te keren. Tegen alle verwachtingen in won Duitsland met 4-3 en zo boekte het land een plaats in zijn allereerste olympische ijshockeyfinale.

In de finale stond Duitsland tegenover favoriet Rusland. De Duitsers stonden met amper 55 seconden te gaan in de reguliere speeltijd nog voor met 3-2, maar toen kwam Nikita Gusevs late gelijkmaker. Duitsland bleef verdienstelijk vechten om hockeygeschiedenis te schrijven, maar het mocht niet zijn. In de toegevoegde tijd won Rusland met 4-3, om zo zijn negende olympische titel te behalen. Ondanks hun nederlaag in de finale hadden de Duitsers een van de mooiste bladzijden uit hun sportgeschiedenis geschreven.

Zo blijkt maar weer: in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top