Jan Vertonghen gaat in derby tegen Sporting Lissabon op zoek naar eerste trofee met Benfica

Liga Portugal |

Benfica en Sporting treffen elkaar zaterdagavond (20u45) in de finale van de Portugese Ligabeker. De traditierijke derby tussen de twee topclubs van Lissabon, live te zien op Sport 10, biedt Rode Duivel Jan Vertonghen de kans om een eerste prijs te pakken met zijn nieuwe club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Begin december betekende de altijd geladen stadsderby nog de zwanenzang van Benfica-coach Jorge Jesus, de gebeten hond na een smadelijke nederlaag tegen de aartsrivalen van Sporting. Het verlies zorgde er immers voor dat Benfica al vroeg in het seizoen de rol moest lossen aan de kop van het klassement van de Primeira Liga. Sindsdien kon de nieuwe werkgever van Jan Vertonghen zich enigszins herpakken: het telt momenteel nog slechts drie punten achterstand op Sporting, tweede in de stand. Maar koploper Porto lijkt wel gaan vliegen met nog steeds negen punten voorsprong op Benfica. Vandaar dat veel aandacht nu uitgaat naar de Ligabeker, waarvan komend weekend de finale plaatsvindt.

Sporting als titelverdediger

In afwachting van de achtste finales in de Champions League, waarvoor de twee clubs uit Lissabon nog in de running zijn -Benfica neemt het  op tegen Ajax en Sporting tegen Man City- kunnen Benfica en Sporting nu al een eerste prijs van het seizoen pakken. Sporting is titelverdediger, want het won ook vorig jaar al de Ligabeker na een ware demonstratie tegen Braga. De troepen van trainer Rúben Amorim wonnen zelfs drie van de voorbije vier Ligabekers. Specialisten dus. Maar dat kan evengoed gezegd van Benfica, dat met 7 eindzeges recordhouder is in deze nevencompetitie. Al dateert de laatste triomf wel al van 2016.

Voor Jan Vertonghen kan het de eerste prijs worden sinds zijn overgang van Tottenham in de zomer van 2020. De Belgische recordinternational zal ongetwijfeld zeer gemotiveerd aan de aftrap verschijnen van deze bekerfinale, want wellicht wordt het zijn enige kans op een prijs dit seizoen. In de competitie staat Porto te veel voor, in de Portugese beker is zijn team al uitgeschakeld en in de CL zijn er iets te veel grote kleppers actief om echt tot het einde mee te strijden. Voor Vertonghen, die bij Tottenham ook zelden voor de prijzen kon spelen, is dit weekend dus een uitstekende gelegenheid om zijn palmares eindelijk wat op te smukken.

Voor Sporting liggen de kaarten anders: in de competitie is het zeker nog niet uitgespeeld en ook in de Portugese beker doen ze nog mee. De druk ligt dus in het kamp van Benfica en Vertonghen.

Volg de finale van de Portugese Ligabeker tussen Benfica en Sporting live op zaterdag 29 januari om 20u45 via Sport 10, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top