Artiest van de Week: Iliona is het nieuwe Belgische fenomeen dat retro en moderne muziek combineert

Muziek | In minder dan een jaar tijd wist Iliona een naam uit te bouwen in de Belgische en Franse muziekscene als een ware rijzende ster. Haar twee EP’s werden warm onthaald en ze wordt nu al vergeleken met enkele van de grootste namen in de industrie. De tweede, ‘Tête brûlée’, is net verschenen. Redenen genoeg om haar deze week in de kijker te zetten als Artiest van de Week.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Toen de wereld op slot ging voor de eerste lockdown, zag Iliona dat als een kans om haar muzikale talenten te laten bloeien. Haar eerste nummer ‘J’ai du mal’ werd ontvangen met applaus. De sombere ballade wordt helemaal meeslepend dankzij haar zachte stemgeluid dat soms doet denken aan Angèle. De zangeres, liedjesschrijfster en producer leerde zichzelf alle nodige skills aan. Tot de artwork op de albumcovers en de videoclips: alles is van haar hand.

Net zoals die landgenote waar we haar al mee vergeleken, groeide Iliona op in Brussel in een kunstzinnige familie. Al op heel jonge leeftijd stortte ze zich op de piano, waarna haar breekbare stem de noten begonnen te begeleiden. Ze leerde zingen met nummers van Lily Allen en Alicia Keys. Als 15-jarige tiener begon ze zich op te sluiten in haar kamer om liedjes te schrijven, een ideale ontstresser en een uitlaatklep voor haar emoties. Ze liet zich op geïnspireerde wijze uit over haar relaties, zonder terug te deinzen om de dingen te zeggen zoals ze zijn. Meer dan eens raakte ze gevoelige snaren en wanneer woorden tekort schoten, componeerde ze elektronische liederen zonder tekst, helemaal geschikt om weg te dromen. Een muzikaal meditatiemoment, zoals je kan horen in ‘Wherever you hide, the party finds you’ en ‘Marguerite’.

Retrogevoel

Nog voor ze haar eerste officiële release uitbracht, liet Iliona al van zich horen op sociale media, bijvoorbeeld met haar cover van ‘Voilà’ van Françoise Hardy. Het Franse lied was als een gids voor haar, net als de muziek van chansonniers als Barbara, Michel Polnareff, Claude François en Lio – allemaal invloeden die in de muziek van Iliona terug te vinden zijn. Dat retrogevoel is vooral te horen op haar tweede EP, ‘Tête brûlée’, die op 14 januari uitkwam. Daarmee stuurt de 21-jarige zangeres ons op een reis doorheen de tijd, tussen de jaren 60 en 2000. Oud en nieuw gaan hand in hand.

Sinds die voorzichtige eerste stappen legde Iliona al een indrukwekkende weg af. De zangeres die nooit had gedacht dat ze een carrière zou kunnen maken van haar muziek, wordt nu genoemd als een waar fenomeen. Na amper een jaar wordt ze regelmatig genoemd als groot talent, zowel in Franstalig België als in Frankrijk en kan ze al op steun rekenen van grote namen als Patrick Bruel, Julien Doré, Benjamin Biolay en Vincent Delerm. Het zal haar ongetwijfeld een pak meer zelfvertrouwen hebben gegeven voor de release van haar tweede collectie liedjes, waarin ze opmerkelijk meer met verschillende stijlen durft te spelen. Het resultaat is een EP die licht en dansbaar aanvoelt, maar toch altijd een melancholische toets behoudt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top