One day, one goal: Gabriel Popescu liet Salamanca dromen van enorme stunt

Sport | Gabriel Popescu is een naam die bij weinig voetbalfans bekend in de oren zal klinken. Landgenoot Gheorghe Popescu (ex-FC Barcelona) is dat wel, maar bij Salamanca zullen ze zich Gabriel zeer goed herinneren. Hij was één van de gangmakers tijdens de spectaculaire partij tegen Atlético Madrid in 1998.

UD Salamanca is de laatste jaren afgegleden naar de lagere nationale reeksen nadat het in 2013 uit de Spaanse eerste klasse verdween. In de jaren ’90 speelden ze drie seizoenen op rij in La Liga, waaronder in het seizoen 1997-1998. Het team had geen grote namen, maar wist toch enkele straffe wedstrijden af te werken. Zo was er de 5-4 nederlaag tegen Atlético Madrid. Christian Vieri was de smaakmaker bij Atlético, bij Salamanca was Gabriel Popescu de man van de match.

Heerlijke knal

Salamanca haalde Gabriel Popescu begin januari 1998 naar de club en enkele weken later mocht hij zijn debuut maken. De 25-jarige Roemeen, die was overgekomen van Universitatea Craiova, wist zich nadien al snel op te werpen tot een basisspeler. De aanvallende middenvelder scoorde tegen Mérida zijn eerste doelpunt.

Na vier matchen, op de 30ste speeldag, trof hij tegen Atlético Madrid voor een tweede keer raak. De Colchoneros kwamen op voorsprong via Vieri, maar Popescu maakte al snel gelijk. In de vijftiende minuut dribbelde hij zijn tegenstrever en hij besloot om daarna vanaf 35 meter uit te halen. Hij schoot vanaf de rechterflank de bal richting verste hoek en via de paal belandde het leer op heerlijke wijze in doel: 1-1.

Waanzinnig wedstrijdverloop

Popescu nam Salamanca vanaf dan op sleeptouw. Hij pakte uit met een vrije tap die de Atlético-doelman nog kon afstoppen, maar de goed gevolgde Silvani trapte de rebound in doel: 2-1. De wedstrijd bleef op en af gaan, want Atlético hing de bordjes nog voor de rust weer gelijk. In de tweede helft zorgde Silvani voor de nieuwe voorsprong van Salamanca en Popescu scoorde zelfs de 2-4.

Game over, dacht iedereen in het stadion. In de 82ste minuut bracht Vieri, via een penalty, echter weer spanning in de partij. Nog geen 120 seconden later scoorde de Italiaan wéér en in de 89ste minuut zorgde Edu Alonso voor de 5-4. Een waanzinnige partij.

WK en Azië

Na dat seizoen trok Popescu met Roemenië naar het WK in Frankrijk, waar ze de 1/8ste finales bereikten. Popescu trok na zes maanden al van Salamanca naar Valencia. Die club ruilde hij na één jaar al in voor Numancia. Na amper een half jaar keerde hij terug naar Roemenië om voor Dinamo Boekarest te gaan spelen.

Zijn carrière doofde stilaan uit met onder meer twee passages in Azië, waar hij in Zuid-Korea en Japan actief was. In 2005 hing de Roemeen op 32-jarige leeftijd de schoenen aan de haak.

Fan van onze serie? Geniet van de parel van Davor Suker bij Arsenal.