2022 begint slecht voor Stephen Curry

Basketbal |

Tot een maand geleden leek hij goed op weg om zijn derde MVP-trofee op te halen na dit seizoen, maar sinds enkele weken worstelt Stephen Curry plots met een serieuze vormdip. Ingegeven door een reeks van kwaaltjes en, onrustwekkender, een shot dat niet meer wil vallen. Een topduel tegen Brooklyn Nets lijkt ideaal om het tij te keren voor de ster van Golden State Warriors.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In december nog kroonde Stephen Curry zich tot de strafste driepuntschutter aller tijden in de NBA. Met 2977 driepunters achter zijn naam werd hij de absolute recordhouder op dat vlak. Ondertussen is hij zelfs de kaap van 3000 driepunters voorbij, en zijn carrière is nog lang niet gedaan, dat beloven dus hallucinante cijfers te worden. Maar die stats verdoezelen enigszins dat de vedette van de Golden State Warriors al enkele weken achter zijn beste vorm aanholt.

Na een heel sterke start van het seizoen was een terugval niet onverwacht, maar wat Curry momenteel beleeft, kan niet minder dan een van de slechtste periodes uit zijn loopbaan genoemd worden. Enkele dagen geleden onderstreepte hij dat nog maar eens met een slappe prestatie tegen Utah Jazz. De Warriors wonnen die wedstrijd dan wel, veel had het shirtnummer 30 daarbij niet in de pap te brokken, met slechts 13 punten na een desastreuze 1 op 13 vanachter de driepuntlijn.

Vertrouwenscrisis?

De statistieken van de tweevoudige MVP liggen in dit kalenderjaar voorlopig ver van de standaarden die hij de voorbije tien jaar zelf gezet heeft. Van 1 tot 25 januari laat Curry gemiddelden optekenen van 20,8 punten, 4,8 rebounds en 7,2 assists per wedstrijd. Met een slaagpercentage van 36% voor zijn field goals en amper 30% voor zijn driepunters. Voor velen zouden dat nog steeds aanvaardbare cijfers zijn, niet zo voor de man die een revolutie in de NBA ontketende met zijn buitengewone schutterscapaciteiten.

Globaal genomen zit Curry dit seizoen aan een slaagpercentage van 41,6%, waarvan 37,6% voor zijn driepunters. Ook dat zijn lage cijfers naar zijn normen. Is Curry plots zijn vertrouwen kwijt in zijn afstandsschot? Daar lijkt het op. Zo kon ook de NBA-journalist Jason Dumas vaststellen tijdens een training, want ook daar, buiten het gezichtsveld van de camera’s, liet de guard van Golden State Warriors de ene misser na de andere noteren.

Coach Kerr blijft rustig

Zorgwekkend is de lichaamstaal van de 33-jarige superster, zo oordeelt diezelfde journalist. Normaliter is Curry de vriendelijkheid zelve en valt hij zelden te betrappen op een zuur gezicht, maar dat is dezer dagen anders. Het valt op hoe vaak Curry in discussie gaat met zijn coachingstaf, duidelijk op zoek naar een oplossing voor deze joekel van een vormdip. Wat hem tegelijkertijd moet geruststellen maar ook frustreren, is het feit dat zijn ploeg ondertussen vlot de zeges aaneenrijgt, ook zonder dat hun leider daar een groot aandeel in heeft.

Daar zit de terugkeer van Klay Thompson voor veel tussen. De andere helft van de ‘Splash Brothers’, beschikt net als zijn maatje Curry over een enorm accuraat afstandsschot. Door zware blessures en operaties gingen de voorbije twee seizoenen aan Thompson voorbij, maar dat lijkt hem weinig parten te spelen bij zijn comeback. Met een gemiddelde van 15 punten per wedstrijd, oogt de toekomst veelbelovend -zeker gezien zijn nog beperkte speelminuten. Alleen de knie zorgde de voorbije wedstrijden blijkbaar weer voor wat irritatie.

Coach Steve Kerr blijft er, zoals steeds, rustig onder. Ook al zag hij met Draymond Green een andere sterkhouder uitvallen door blessure, en ook al sukkelt vedette Curry met een vormdip, Kerr weet dat het allemaal snel weer kan keren en dat de race naar een nieuwe NBA-titel nog lang is. Wie weet luidt de topper van zondag tegen de Brooklyn Nets al de grote ommekeer in voor Steph Curry.

Volg de NBA het hele seizoen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het NBA-programma van deze week op Eleven Sports:

Vrijdag 28 januari

  • Charlotte Hornets - LA Lakers: vanaf 01u00 op Eleven Sports 2

Zaterdag 29 januari

  • New Orleans Pelicans - Boston Celtics: vanaf 00u00 op Eleven Sports 2
  • Golden State Warriors - Brooklyn Nets: vanaf 02u30 op Eleven Sports 2

Zondag 30 januari

  • Atlanta Hawks - LA Lakers: vanaf 19u00 op Eleven Sports 3

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top