When We Were Young lokt zoveel nostalgische millennials dat derde dag toegevoegd werd

Muziek | Het festival When We Were Young in de Amerikaanse gokstad Las Vegas krijgt muziekliefhebbers zo enthousiast dat de organisatoren besloten hebben om het evenement met een dag te verlengen. De succesformule: pure nostalgie, zeker voor wie opgroeide rond de eeuwwisseling.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Net nu Adele haar concertreeks in Las Vegas heeft moeten afzeggen, komt in de stad een nieuw festival onder de aandacht dat de naam draagt van een van haar grote hits. Niet dat de Britse zangeres op de affiche staat van het festival, dat vooral inspeelt op de nostalgie naar de hoogdagen van bands als Jimmy Eat World, Avril Lavigne, My Chemical Romance en Paramore.

When We Were Young zal doorgaan op het festivalterrein Las Vegas Festival Grounds, op de befaamde Strip naast het casino Circus Circus, waar om de twee jaar het Rock in Rio USA-festival moest plaatsvinden. Maar omdat de ticketverkoop van de eerste editie in 2015 tegenviel, werden plannen voor volgende edities opgborgen. Sindsdien is het de site van kleinere festivals, in afwachting van een nieuwe grote publiekstrekker. Die lijkt er nu te komen in de vorm van When We Were Young. De promoter van het nieuwe festival is Live Nation, in ons land verantwoordelijk voor onder andere Rock Werchter en Graspop.

Aantrekkelijke affiche

In tegenstelling tot de meeste festivals, waar vooral de grote namen van het moment als headliners op de podia staan, keert When We Were Young enkele jaren terug in de tijd, specifiek naar de tijden van de poppunk en de emo-muziek die vooral voor millennials een belletje zou moeten doen rinkelen.

Een van de headliners is bijvoorbeeld Paramore, dat in 2008 een monsterhit scoorde met het nummer ‘Misery Business’, maar daarnaast vooral niche bleef. Maar geen zorgen, de band achter zangeres Hayley Williams is nog springlevend. De tweede naam die in het groot bovenaan de affiche staat, is My Chemical Romance, de band die vooral in 2006 met het album ‘The Black Parade’ wereldwijde roem vergaarde. Ook hen was nadien vooral een carrière in de niche beschoren.

Vinden we ook terug op de affiche: de rockzangeres Avril Lavigne, wiens grote hit ‘Sk8er Boi’ intussen al twintig jaar oud is, metalband Bring Me the Horizon en rockgroepen als Jimmy Eat World en The All-American Rejects. Als die namen je meteen terugkatapulteren naar de donkere jeugdhuizen waar je als tiener je eerste pint proefde, dan begrijp je waarschijnlijk wel waarom het festival zo aantrekkelijk is.

En of het aantrekkelijk is! Toen de affiche bekendgemaakt werd, ging het nieuws over het nieuwe festival razendsnel de wereld rond. Ook de ticketverkoop ging hard. Zo hard zelfs dat de organisatoren aan het evenement, dat oorspronkelijk eind oktober in één dag zou plaatsvinden, een tweede en deze week ook een derde datum toevoegden.

Criticasters

Maar jammer genoeg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Sommige sceptici zien in When We Weren Young een nieuw Fyre Festival, het grootschalige feest dat uiteindelijk in een ware ramp uitdraaide toen de organisatoren hun beloftes niet konden waarmaken. Dat fiasco is gedetailleerd uit de doeken gedaan in de druk bekeken Netflix-documentaire ‘Fyre’. Vooralsnog is er echter geen gegronde reden om aan te nemen dat ook dit festival een dergelijk fiasco zou worden.

Andere critici zien dan weer een probleem in het feit dat het festival mee georganiseerd wordt door enkele van dezelfde namen die ook het Astroworld Festival in november organiseerden. Op dat festival ontstond paniek en chaos tijdens een optreden, met acht overlijdens tot gevolg. De organisatie zal er ongetwijfeld op uit zijn om alle (voorbarige?) critici het zwijgen op te leggen en het nostalgische feest optimaal te laten verlopen. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top