Artiest van de Week: ILA, een trio onder leiding van een indrukwekkende stem

Muziek |

Elke week pikt Proximus Pickx er een artiest of band uit, die dan zeven dagen lang bekend staan als ‘Artiest van de Week’. Deze keer is het aan ILA, een drietal met in het midden het jonge talent Ilayda Cicek, finalist van De Nieuwe Lichting 2022.

Door Proximus

Deel dit nieuws

ILA is al lang geen onbekende meer in de Belgische muziekscene. De band rond Ilayda Cicek bestaat al vijf jaar en geeft ons sindsdien telkens met mondjesmaat meer muziek. Hoe kan je hun sound beschrijven? Dat is moeilijk in één woord te omvatten. Allereerst is er de indrukwekkende stem van Ilayda die moeiteloos de heftigste emoties bezingt op zachte, melancholische en soms ook dreigende klanken.

Naast Ila staan Cas Kinnaer en Sam Smeets. Zij ontfermen zich respectievelijk over drums, en gitaar en bas, en zorgen voor de volle sound van ILA. In 2019 brachten ze de gesmaakte EP 'Montage' op de markt, met daarop vijf nummers waarin minimalisme en eerlijkheid steeds centraal staan. "De verzameling kadert zowel inwendige als culturele vervreemding. De instrumentatie verwezenlijkt zowel de chaos van buitenaf als het interne isolement", duidt de band.

Dreigend en mysterieus

Enkele maanden geleden bracht de groep voor het eerst sinds anderhalf jaar nieuwe muziek uit. We hoorden hen voor het laatst in 2020 met ‘Rebirth’, maar de echte wedergeboorte liet nog tot september 2021 op zich wachten. De single ‘Leave Me Dry’ lanceerde het drietal terug in de Belgische muziekscene. Het was een nummer dat duidelijk aantoonde hoeveel ILA in tussentijd gegroeid was. Denk daarbij aan een mysterieuze gitaar, een sterke baslijn en opzwepende drums.

De single was duidelijk een teaser, want nog geen maand later kwam het drietal met een mini-album op de proppen. ‘Felt’ telt zeven nummers die je meetronen in een dreigende sfeer die je zonder twijfel niet meer zal loslaten. De spanningsboog is indrukwekkend en het album voelt als een geheel dat naadloos in elkaar past. De stem van Ilayda klinkt krachtiger dan ooit en hier en daar komen zelfs wat elektronische geluiden piepen, die het geheel internationaler maken. Is het tijd om de muziekwereld buiten de grenzen te gaan veroveren?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top