Kan Frankrijk eindelijk beginnen te dromen van een nieuw grandslamsucces?

Sport | Frankrijk mag eindelijk hopen op succes in het tennis. Het land heeft twee vertegenwoordigers in de kwartfinales van de Australian Open. Gaël Monfils, bij de mannen, en Alizé Cornet, bij de vrouwen, dromen ervan om Marion Bartoli op te volgen. Volgt er eindelijk nog eens Frans grandslamsucces?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Voor aanvang van de Australian Open hadden maar weinig mensen gerekend op de aanwezigheid van Gaël Monfils (35) en Alizé Cornet (32) in de kwartfinales van dit toernooi. Lizé overwoog om aan het einde van het seizoen te stoppen met professioneel tennis en Monfils moest een jaar geleden in tranen al in de eerste ronde afscheid nemen. Hij is in Melbourne momenteel bezig aan zijn beste reeks sinds 2016. Tot wat zijn de twee echt in staat?

Monfils gaat voor een prijs

Voor de tiende keer in zijn loopbaan behoort Gaël Monfils tot de acht besten in een grandslamtoernooi. De Parijzenaar wist tot op heden twee keer de halve finales te halen, in 2008 op Rolland Garros en in 2016 op de US Open. Hij stuitte echter twee keer op Rafael Nadal en Novak Djokovic. Derde keer, goede keer voor de Fransman?

In de kwartfinales wacht de Italiaan Matteo Berrettini. Door het wegvallen van Djokovic is Berrettini de grote favoriet voor de eindzege, nog meer dan Nadal. Hij wist in de derde ronde het jonge wonderkind Carlos Alcaraz op straffe wijze alsnog uit te schakelen tijdens een tiebreak. Door deze mentale boost zien velen hem nu als dé topfavoriet. Monfils staat dus voor een fikse uitdaging.

Een primeur voor Cornet

Bij de mannen is Lucas Pouille de laatste Fransman die in 2019 de halve finale in Australië heeft weten te bereiken. Jo-Wilfried Tsonga is de laatste die heeft deelgenomen aan een grandslamfinale, in Melbourne in 2008. Yannick Noah was in 1983 op Roland Garros de laatste Fransman die een grand slam won, daarvoor moeten we al teruggaan tot 1928! Toen wist Jean Borotra als Fransman te zegevieren op de Australian Open.

Bij de dames is de situatie een beetje anders. Alizé Cornet staat voor het eerst in haar carrière in de kwartfinales, nadat ze won van Garbiñe Muguruza en Simona Halep. De volgende klip die ze moet omzeilen, is Danielle Collins. Zij was in 2019 nog halve finalist en schakelde op dit toernooi Elise Mertens uit. Bij de vrouwen is Marion Bartoli, die in 2013 Wimbledon won, de laatste Française die in Australië de kwartfinales wist te bereiken. Amélie Mauresmo (2006) en Mary Pierce (1995) zijn de enige Franse vrouwen die er de eindzege wisten binnen te halen. Zal Cornet geschiedenis kunnen schrijven en in hun voetsporen treden?

Volg de Australian Open van 17 tot 30 januari op de zenders van Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top