'Clarice' gaat verder waar een van de beste films ooit ophield

Series | Al enkele weken is de nieuwe misdaadserie ‘Clarice’ te zien op VTM 3 en Streamz, een reeks die een welbekende voorgeschiedenis heeft in film en literatuur. Hoofdrolspeelster Rebecca Breeds heeft grote schoenen te vullen. Proximus Pickx stelt je de serie even voor.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Iedere filmfanaat hoort de naam Clarice in hun hoofd meteen met de stem van Anthony Hopkins die ijzig koud in de camera staart en met een traag gemak zorgvuldig zijn woorden kiest. ‘The Silence of the Lambs’ uit 1991 is een klassieker van de hoogste soort waarin FBI-agente in opleiding Clarice Starling (Jodie Foster) de beruchte psycholoog en kannibaal Hannibal Lecter (Hopkins) moet interviewen. Zijn inzichten kunnen haar namelijk op het spoor brengen van de seriedoder Buffalo Bill. Maar de geslepen opgesloten moordenaar legt lang niet al zijn kaarten op tafel en het psychologische en intellectuele spelletje dat volgt ontspint zich meesterlijk.

‘The Silence of the Lambs’ won als een van de enige drie films ooit de vijf belangrijkste Oscars (beste film, beste scenario, beste regie, mannelijke en vrouwelijke hoofdrol) en staat daarmee te boek als ontegensprekelijk een van de beste films aller tijden. De verhaallijn houdt je aan het scherm gelijmd, de slechteriken zijn huiveringwekkend en de citaten zijn onmiddellijk klassiekers geworden. Denk maar aan de (geïmproviseerde!) omschrijving die Hannibal geeft aan een lever met boontjes en Chianti.

Tien jaar na ‘The Silence of the Lambs’ kwam er een vervolg uit met de naam ‘Hannibal’, gevolgd door ‘Red Dragon’ in 2002 en ‘Hannibal Rising’ in 2007. Die nieuwere films legden meer nadruk op Hannibal Lecter (die in de eerste film slechts 16 minuten in beeld was en toch de show stal). In de eerste vervolgfilm zien we Julianne Moore als een tien jaar oudere Clarice Starling die jaagt op de kannibaal. De serie ‘Clarice’ vult nu in wat er in de tien jaar tussen die verhalen gebeurde.

Trauma

In ‘Clarice’ knopen we aan met de jonge FBI-agente, die nu vertolkt wordt door Rebecca Breeds (‘Pretty Little Liars’). Ze is nog zwaar onder de indruk van haar ontmoetingen met Lecter en Buffalo Bill, maar moet zich toch een weg zien te banen in de vooral door eerder conservatieve mannen gedomineerde wereld van de FBI.

Clarice wordt ingedeeld in een team dat gespecialiseerd is in het oplossen van zaken rond seriedoders en seksuele misdadigers. Ze is na de gebeurtenissen van ‘The Silence of the Lambs’ een beroemdheid geworden, maar dat levert haar voorlopig niets op. Haar bazen kijken op haar neer en haar trauma is nog heel sterk aanwezig.

‘Clarice’ mag dan geen absoluut meesterwerk zijn zoals ‘The Silence of the Lambs’ - laten we eerlijk zijn, het is een onmogelijke taak om daaraan te moeten tippen - maar fans van de betere politieserie, sterke vrouwelijke hoofdpersonages en duistere mysteries, of die gewoon hongeren naar meer van Clarice Starling, vinden in ‘Clarice’ zeker hun gading.

Bekijk ‘Calrice’ op woensdag om 20u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontdek 'Film/serie' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top