Wie wint deze nu al historische editie van de Australian Open?

Sport | Nog vier mannen zijn in de running om dit jaar de trofee van de Australian Open mee naar huis te nemen. Daniil Medvedev blijft de topfavoriet, maar Rafael Nadal, Matteo Berrettini en Stefanos Tsitsipas kunnen hem doen vallen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Om de eerste halve finale bij de heren van de Australian Open te zien, zal je vroeg moeten opstaan. Om 4u30 Belgische tijd al kruisen Rafael Nadal en Matteo Berrettini de degens in een duel tussen twee hardhitters. Als de stier van Manacor zijn volgende twee wedstrijden kan winnen, wordt hij alleen recordhouder met 21 grandslamtitels, een eer die hij nu moet delen met Novak Djokovic en Roger Federer. Maar de Italiaan zal het hem in elk geval niet makkelijk maken. Hij leerde al heel wat bij sinds hun vorige (en enige) onderlinge confrontatie in de halve finale van de US Open in 2019.

Berrettini uitgeput?

Toen werd de wedstrijd nog beslecht in amper drie sets. In de eerste werd het nog spannend tussen de twee mannen, maar dan nam de Spanjaard makkelijk de bovenhand. Rafael Nadal stond toen tweede op de wereldranglijst en slaagde erin om zijn 19de grand slam te winnen. Berrettini stond 24ste en had dus nog niet mogen proeven van een plekje in de top 10. Sindsdien is er al heel wat veranderd en de Romein is een vaste waarde geworden in het ATP-circuit, terwijl de Mallorcaan het maandenlang moeilijk kreeg door een blessure aan de voet en een besmetting met het coronavirus.

Op deze Australian Open lijkt Rafa zijn niveau weer helemaal teruggevonden te hebben. Voor de kwartfinales had hij nog maar één set verloren, tegen de Rus Karen Khachanov. Dinsdag had hij het wel moeilijk met de Canadees Denis Chapovalov, maar hij bleef er uiteindelijk met zijn koppie bij, ondanks maagpijn en ondanks het feit dat hij een 2-0-voorsprong kwijtspeelde, en won in vijf sets.

Matteo Berrettini heeft het dan weer niet makkelijk gehad aan het begin van het toernooi. In de eerste twee rondes had hij telkens vier sets nodig, in de vierde en in de kwartfinale zelfs vijf. Tegen het Spaanse toptalent Carlos Alcaraz werd hij in de derde ronde ei zo na uit het toernooi gekegeld, maar de 25-jarige tennisser kon uiteindelijk zijn ervaring aanspreken en de super tie-break in zijn voordeel beslechten. Tegen Gaël Monfils in de kwartfinale moest hij, net zoals Nadal, de derde en vierde set uit handen geven nadat hij de eerste twee won. Maar net als zijn Spaanse tegenstander slaagde ook hij erin om in de vijfde set de rug te rechten en door te stoten naar de halve finale. Nog twee keer stunten en hij schrijft zijn eerste grandslamzege op zijn palmares.

Druk op Medvedev

Om 9u30 Belgische tijd is het aan de nummer twee van de wereld, Daniil Medvedev, om het court van de Rod Laver Arena te betreden. Hij staat tegenover Stefanos Tsitsipas in de andere halve finale. Vorig jaar kwamen de twee mannen elkaar al tegen in Melbourne, ook in de halve finales, waar de Rus na drie sets de overwinning naar huis meenam. De Griek nam zijn wraak in de kwartfinales van Roland Garros in evenveel sets. Om maar te zeggen dat het wel eens spannend zou kunnen worden.

Nu Novak Djokovic niet mag deelnemen, is Medvedev de topfavoriet om in de editie van 2022 als winnaar uit de bus te komen. Maar in de vorige ronde liep het al bijna helemaal fout, want de Canadese wonderboy Félix Auger-Aliassime wist een matchbal af te dwingen. Medvedev trok de situatie weer recht en won uiteindelijk in vijf sets. Hij is op weg om een ongeziene prestatie te verwezenlijken in het Open-circuit: zijn twee eerste grand slams vlak na elkaar winnen. Als dat lukt, staat hij ook meteen op de eerste plaats op de wereldranglijst.

Tsitsipas, die al sinds zijn jonge jaren een rivaliteit heeft met Medvedev, zal er echter alles aan willen doen om hem stokken in de wielen te steken en zelf zijn allereerste grand slam binnen te halen. Na twee spannende eerste rondes overklaste het vierde reekshoofd de Italiaanse belofte Jannik Sinner in de kwartfinale in drie korte sets. De Griek is aan een snelle klim bezig en het is vrijwel onmogelijk om te voorspellen wie de halve finale zal overleven. Maar wat er ook gebeurt, er zal zondag zeker een nieuw hoofdstuk tennisgeschiedenis geschreven worden.

Volg de ontknoping van de Australian Open dit weekend op de zenders van Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top