Nieuwe true crime om de speurder in je wakker te maken

Series | True crime is en blijft een genre dat miljoenen liefhebbers van een goed en spannend misdaadverhaal begeestert. Of je nu liever een documentaire ziet, een serie die gebaseerd is op de waargebeurde feiten of een podcast volgt die nieuwe elementen in een onderzoek probeert te ontdekken: er is altijd wel een nieuw mysterie te ontrafelen. Dit zijn enkele nieuwe titels die je nu kan ontdekken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Kasteelmoord

Beginnen doen we met de start van een nieuwe vierdelige documentairereeks op VTM. ‘De Kasteelmoord’ keert tien jaar na datum terug op een van de meest spraakmakende en intrigerende moordzaken in ons land. Het begon op 31 januari 2012 met de verdwijning van kasteelheer Stijn Saelens. In zijn huis trof zijn echtgenote enkel een kogelhuls, zijn kapotte bril en een plas bloed aan. Wat volgde was een waar mediacircus.

De zaak werd met de minuut gekker, en dus ook interessanter. Dat willen de makers van ‘De Kasteelmoord’ nog eens tot in de puntjes uitpluizen. Van de gebeurtenissen die leidden tot de verdwijning van de kasteelheer en de geruchten rond mogelijke motieven voor een moord tot het onderzoek, de rechtszaak en de veroordeling van de geliefde dorpsdokter André Gyselbrecht. Advocaten en journalisten die er vanaf de eerste dag bij waren, loodsen je doorheen de hallucinante saga.

Bekijk ‘De Kasteelmoord’ vanaf maandag 24 januari om 21u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Oplichters Aangepakt

Iets minder zwaarlijvig is het programma ‘Oplichters Aangepakt’ op Play5. Daarin trekt de Nederlandse onderzoeksjournalist en programmamaker Kees van der Spek eropuit om oplichters van elke slag aan de tand te voelen. Gewapend met verborgen camera’s richt hij zich op grote en kleine gevallen van bedrog in binnen- en buitenland. Van valse berichten op Whatsapp tot sextortion in Ivoorkust, hij zet de oplichters graag te kijk en in hun hemd, allemaal met de bedoeling om de kijker bewuster te maken van de verschillende manieren waarop criminelen op je geld uit zijn. Immers, een gewaarschuwd persoon is er twee waard. En als hij tussendoor eens een crimineel aan zijn nekvel tot bij de politie kan sleuren, dan levert dat zeer entertainende beelden op.

Bekijk ‘Oplichters Aangepakt’ op maandag om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

The Puppet Master

Nieuw op Netflix is dan weer de documentairereeks ‘The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman’. De driedelige reeks werpt een blik op de Brit Robert Hendy-Freegard, die zijn leugens zo overtuigend bracht dat hij vrouwen ervan overtuigde dat hij een undercover geheim agent was en dat ze tien jaar lang moesten onderduiken. Met zijn leugens troggelde hij talloze slachtoffers geld af en bombardeerde hij hen met zoveel psychologische manipulatie dat ze de gekste dingen gingen geloven. En het toppunt: hij is nog steeds op vrije voeten.

Een van de grote sterktes van deze true crime-serie is dat er diep ingegaan wordt op dwangmatige controle, ofwel psychologische en emotionele manipulatie gebruiken om iemands gedrag te sturen en zo iemand te misbruiken. Die praktijk werd in Engeland en Wales pas strafbaar in 2015, dus toen Hendy-Freegard in 2005 veroordeeld werd, mocht hij al snel weer beschikken, waarna zijn schrikwekkende daden gewoon verder gingen.

Ontdek ‘The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top