Francisco Conceição, zoon van, is zich in de kijker aan het spelen bij FC Porto

Liga Portugal | Hij maakte een paar weken geleden nog de winnende goal als invaller tegen Estoril en schonk zijn vader, FC Porto-trainer Sergio Conceição (ex-Standard) zo de overwinning. De 19-jarige middenvelder heeft nog vooral een invallersrol bij de A-ploeg van Porto, maar gaf wel al zijn visitekaartje af. Een ruwe diamant, wordt hier en daar geopperd in de Portugese sportpers. Zijn naam: Francisco Conceição.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Francisco Conceição staat tegenwoordig te boek als het goudhaantje van FC Porto. Zijn marktwaarde steeg van 600.000 euro in 2020 naar 8 miljoen euro vandaag. Op zijn 19de staan al vier invalbeurten in de Champions League op het cv van het nummer tien, waaronder eentje in de heenwedstrijd van de kwartfinale tegen Chelsea.

Conceição trad op zijn achtste de jeugdacademie van Sporting Lissabon binnen, waar hij zes seizoenen zou spelen. Na een seizoentje bij FC Porto’s zusterclub Padroense belandde hij in 2018 in het jeugdelftal van Porto, waar zijn vader toen trainer was van de A-ploeg. Hij tekende er zijn eerste profcontract in augustus 2020 en maakte zijn profdebuut met Porto B in de Portugese tweede klasse tegen Varzim. Op 13 februari 2021 maakte hij voor het eerst zijn opwachting op het hoogste Portugese niveau met een gelijkspel tegen Boavista.

Vier dagen later werd hij met zijn 18 jaar en twee maanden de op één na jongste Porto-speler die aantrad in een UEFA Champions League-wedstrijd, met zijn invalbeurt tegen Juventus.

Vijfde basisplaats?

Francisco Conceição opende zijn rekening op het hoogste niveau op Estoril: op speeldag 17, op 8 januari van dit jaar, schonk hij zijn team de zege dankzij een treffer in de 89ste minuut. Hij was amper twee minuten eerder ingevallen. Het zorgde voor dolle vreugdetaferelen. Hij viel in de armen van coach Sergio Conceição, die zijn zoon hartstochtelijk knuffelde en zoende. Het moet ontzettend veel deugd hebben gedaan na de spierblessure die hem eind november-begin december aan de kant hield.

Op de twintigste speeldag neemt FC Porto het in eigen huis op tegen middenmoter Marítimo. Op de vorige speeldag mocht Francisco Conceição pas tien minuten voor affluiten invallen tegen kelderploeg Famalicao. Gunt Sergio Conceição zijn zoon nu wel een vijfde basisplaats van het seizoen tegen Marítimo, en kan het 19-jarige wonderkind zich nog meer in de gratie van zijn vader spelen?

Het programma van Sport 10 voor speeldag 20 in de Primeira Liga:

Zondag 30 januari

  • FC Porto - CS Marítimo (vanaf 21u15 live te volgen op Sport 10)
Volg de Primeira Liga het hele seizoen lang op Sport10, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top