Wie zal België vertegenwoordigen op de Olympische Winterspelen?

Sport | Ons land stuurt 19 atleten naar de Olympische Winterspelen die doorgaan van 4 tot 20 februari in Peking. De delegatie telt drie leden minder dan vier jaar geleden in Pyeongchang, maar het BOIC hoopt toch op meer olympische diploma’s. Welke atleten mogen naar China afreizen? Proximus Pickx brengt je op de hoogte!

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Belgen zakken dus met 19, plus twee reserves, af naar het Oosten voor de Winterspelen van 2022. Elf mannen en acht vrouwen komen in negen disciplines in actie. In het biatlon krijgen we Florent Claude, Thierry Langer, Tom Lahaye-Goffart, César Beauvais en Lotte Lie in actie te zien. Sara Aerts en An Vannieuwenhuyse doen mee aan het bobsleeën en Kim Meylemans start in het skeloton. Bij het alpineskiën krijgen we Armand Marchant, Sam Maes en Dries Van den Broecke aan de start. Bij langlaufen gaat het om Thibaut De Marre en bij snowboarden mag Evy Poppe meereizen. Bij het kunstschaatsen doet Loena Hendrickx mee en op het langebaanschaatsen krijgen we Bart Swings, Sandrine Tas en Mathias Vosté te zien en eindelijk stuurt ons land ook atleten voor shorttrack: Hanne en Stijn Desmet.

De reserve-atleten zijn Pjotr Dielen voor de biatlon-estafetteploeg en Kelly Van Petegem voor de bobsleeploeg. Olav Spahl, topsportdirecteur van het BOIC, reist mee als delegatieleider. De selectie van Dries Van den Broecke (alpineskiën) en Evy Poppe (snowboarden) was nog onzeker omdat concurrenten Tom Verbeke en Loranne Smans hun selectie aanvochten, maar zaterdag bekrachtigde een Brusselse rechtbank hun definitieve aanwezigheid. 

Kleinere delegatie met meer resultaten?

In Pyeongchang kwamen 22 Belgen aan de start en dat was in 2018 de grootste delegatie die ons land sinds de Spelen in 1936 in  Garmisch-Partenkirchen liet vertrekken. Daar namen toen 27 Belgen deel. Maar het BOIC hoopt ondanks de kleinere selectie toch op betere resultaten dan drie jaar geleden. “Het is niet het aantal, maar de kwaliteit dat telt”, verdedigt Spahl de selectie. “We willen meer Olympische diploma’s hebben. Ik denk dat we tussen de vijf en acht top-8-plaatsen halen, maar dat zal van veel factoren afhangen. Onder meer de gezondheidssituatie, het verloop van de wedstrijden en de fitheid van de atleten hebben invloed op onze resultaten. Vijf tot acht Olympische diploma’s is volgens mij een realistische verwachting.”

Wat zijn onze beste troeven?

Bart Swings is ongetwijfeld de grootste troef van onze delegatie. De Leuvenaar werd net Europees kampioen op de massastart en haalde vier jaar geleden in die discipline ook een zilveren medaille op de Spelen. Hij hoopt deze keer goud te winnen, maar is er zich naar eigen zeggen van bewust dat er in zo’n wedstrijd veel kan gebeuren. Vergeet niet dat hij tijdens het wereldkampioenschap in 2019 onderuit ging in de laatste bocht toen hij op weg was naar winst.

Ook andere kandidaten kunnen ons land dit jaar op een medaille trakteren. Loena Hendrickx is in erg goede vorm en ook Kim Meylemans kan verrassen. Zij haalde dit jaar voor het eerst een podiumplek op een wereldbekerwedstrijd. Armand Marchant komt deze keer voor het eerst in actie op de Olympische Spelen. De Belg moest vier jaar geleden afzeggen door een slechte revalidatie van een knieprobleem dat hij een jaar eerder opliep. Deze keer gaat hij van start op de slalom, zijn favoriete discipline, maar ook op de reuzenslalom en op de Super-G.

In totaal wonnen de Belgen al zes medailles op de verschillende Olympische Winterspelen. Worden er nog andere aan de lijst toegevoegd? En in welke kleur? We kennen het antwoord vanaf 4 februari.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top