Meskerem Mees wint Grand Jury Award van Music Moves Europe

Muziek | Meskerem Mees is het grootste muziektalent van Europa. Althans, dat vond de jury van de Music Moves Europe Awards (MME), die haar uit een lijst van vijftien artiesten uit heel Europa verkoos.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Music Moves Europe is een initiatief van de Europese Unie en reikt elk jaar prijzen uit aan veelbelovend Europees muzikaal talent. De jury kiest vijf artiesten uit die een prijs ter waarde van 10.000 euro winnen, en één artiest krijgt elk jaar de Grand Jury Award, ter waarde van 10.000 euro cash én een budget van 5.000 euro om op tour te vertrekken. De winnaars krijgen ook de kans om samen op te treden op Eurosonic Noorderslag, waar de awards donderdagavond uitgereikt werden, en zo hun internationale carrière een duw in de rug te geven. In het verleden vielen onder anderen Adele, Mumford & Sons, Damien Rice, Lykke Li, Dua Lipa en Rosalía al in de prijzen op de MME Awards. Belgen die in het begin van hun carrières de prijs kregen zijn Lous and the Yakuza, Selah Sue, Oscar and the Wolf, Gabriël Rios en Stromae.

Aan dat lijstje van intussen internationaal gerenommeerde artiesten wordt nu Meskerem Mees toegevoegd. Met haar intieme, breekbare gitaarsongs wist ze de jury helemaal te overtuigen. “We maken unaniem de keuze om haar de Grand Jury Award van 2022 toe te kennen”, aldus de jury van de MME Awards. “Ze combineert authenticiteit, mystiek en tijdloosheid met een prachtige zangstem. Meskerem Mees steekt er met kop en schouders bovenuit. Ze brengt nummers vol soul op een onberispelijke manier. Ze heeft het gewoon.”

De andere winnaars zijn de Oekraïense elektronica-artieste Alina Pash, de Nederlandse popmuzikant Blanks, de Ierse rapster en MC Denise Chaila, de Hongaarse solo-artieste Deva en de Franse experimentele instrumentalist Mezberg. De Armeense folkgroep Ladaniva won de Public Choice Award. Stuk voor stuk talenten die wel eens de toekomst van de Europese muziekscene zouden kunnen bepalen.

Voor Meskerem Mees is het een nieuwe pluim op de hoed. In eigen land won ze al de wedstrijd Sound Track in 2019 en schoot ze de hoofdvogel af op Humo’s Rock Rally in 2020, nadat ze met haar eerste single ‘Joe’ naar de top van De Afrekening op Studio Brussel schoot. Sindsdien streek ze al de ene prijs na de andere op. Op het Jazz Festival van Montreux kreeg ze bijvoorbeeld de prijs voor jong talent en op Times Square in New York werd ze in het groot afgebeeld als uithangbord van de Equal-playlist van Spotify. Nu is ze ook genomineerd voor vier MIA's. Op de internationale veroveringstocht van het Gentse toptalent staat voorlopig nog geen enkele rem.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top