Welke lessen kunnen er worden getrokken uit de groepsfase van de Afrika Cup?

Sport | De Afrika Cup had tijdens de groepsfase al de nodige verrassingen in petto, waarbij vooral de uitschakeling van titelverdediger Algerije en die van de Afrikaanse grootmacht Ghana bijzonder opvallend waren. Daarnaast zijn er ook enkele stunts van kleine landen die wisten door te stoten naar de achtste finales. Een terugblik op deze groepsfase.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De topteams

Kameroen is het gastland en eindigde eerste in zijn groep met twee overwinningen en één gelijkspel. De ploeg van Collins Fai (Standard) en Michael Ngadeu (AA Gent) wist zeven keer te scoren, waarmee ze het meest trefzekere team zijn. Het Marokko van Selim Amallah (Standard) en het Nigeria van Wilfred Ndidi (ex-KRC Genk) zijn de enige twee landen die het maximum van de punten wisten te behalen. Ivoorkust, met Christian Kouamé (Anderlecht), wist Algerije uit te schakelen en toonde dat het klaar is om te strijden voor een plek in de finale.

Gambia, waar de Belg Tom Saintfiet bondscoach is, is een grote verrassing. Het kleinste land van het Afrikaanse continent wist zich te plaatsen voor de volgende ronde en dat tijdens hun eerste deelname aan de Afrika Cup. Gambia, waar Omar Colley (ex-Genk) speelt, won twee keer en speelde één keer gelijk. Ze konden zo Tunesië achter zich laten.

Ook Equatoriaal-Guinea verraste vriend en vijand door zich te plaatsen ten koste van Algerije. Gabon, dat zijn sterspeler Pierre-Emerick Aubameyang om niet-sportieve redenen zag afhaken, toonde ook de nodige wilskracht door zich te kwalificeren. De Comoren, die ook voor het eerst deelnemen, en Malawi, bijzonder sterk tegen het grote Senegal, zijn ook al tevreden met hun toernooi door zich te kwalificeren voor de achtste finales.

De landen waarvan we meer hadden verwacht

Senegal werd eerste in Groep B, maar toch stelden ze teleur. In een haalbare groep wisten ze maar één partij te winnen. In de openingswedstrijd tegen Zimbabwe was een strafschop van sterspeler Sadio Mané genoeg voor de zege. Vervolgens kwamen ze twee keer niet verder dan een troosteloze 0-0 tegen Guinee en Malawi. Senegal heeft nochtans één van de sterkste selecties op het toernooi, met kleppers als Édouard Mendy, Kalidou Koulibaly (ex-Genk), Idrissa Gueye of zelfs Cheikhou Kouyaté (ex-Anderlecht). Senegal moet dus beter kunnen.

Hetzelfde geldt voor Egypte. Zij wisten tegen bescheiden landen als Soedan en Guinee-Bissau slechts twee keer de weg naar de netten te vinden. Nigeria was heer en meester tegen Egypte, waardoor Mohamed Salah & co in de volgende ronde stevig aan de bak moeten tegen Ivoorkust. Mali, dat ook een aantal toppers in de rangen heeft, kon tot op heden ook niet overtuigen. Al wisten ze zich met twee zeges en één draw wel te plaatsen. Tunesië is nog een land dat door het oog van de naald kroop met maar één overwinning en zelfs twee nederlagen. Zij zullen het in de achtste finales zeer zwaar krijgen tegen Nigeria.

Landen die door de mand vielen

Algerije kwam als grote favoriet naar Kameroen, maar ze verloren in een haalbare groep twee keer. Ze openden met een scoreloos gelijkspel tegen Sierra Leone, maar verloren van Equatoriaal-Guinea en Ivoorkust. Riyad Mahrez & co verlieten de Afrika Cup via de achterdeur met nul overwinningen en een negatief doelsaldo van -3.

Ook het Ghana van Joseph Paintsil (KRC Genk) stelde zwaar teleur. Ze startten met een nederlaag tegen Marokko en een gelijkspel tegen Gabon, maar The Black Stars hadden in hun laatste partij tegen Comoren genoeg aan een zege om zich alsnog te kwalificeren. Faïz Selemani en ploegmaats waren echter te sterk. Het was de eerste keer in 23 deelnames dat de viervoudige Afrikaanse kampioen zonder ook maar één overwinning de Afrika Cup moest verlaten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top