'Fame' op Play5: de remake vs. het origineel

Films | Play5 zendt vanavond de musicalklassieker 'Fame' uit, over een groep jonge muziek- en danstalenten die studeren aan de prestigieuze School of Performing Arts in New York. De film is een remake van de gelijknamige kaskraker van Alan Parker uit 1980. Proximus Pickx legt de moderne remake naast het origineel en speurt naar de opvallendste verschillen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eerst en vooral: de regisseur. wijlen Alan Parker regisseerde films als 'Midnight Express', 'Bugsy Malone', 'Angel Heart' en 'The Commitments', en stond bekend voor zijn sfeervolle visuele composities. 

Kevin Tancharoen, die in de regiestoel zat voor de remake, heeft wel veel verstand van de danswereld omdat hij zelf danser en choreograaf is, maar bouwde een totaal andere sfeer rond het verhaal: namelijk die van een brave tienermusical van Disney, met blije kinderen die al dansend hun middelbare school onveilig maken. Het geheel is afgelikter en meer gepolijst.

In de jaren 80, een decennium na de geboorte van het feminisme, de homobeweging en de emancipatie van etnische minderheden, barst het origineel van de diversiteit aan identiteiten (en de wiet). In de remake geeft niemand een moer om joden, zwart of gay. Alle verschillen worden samengesmolten tot één ultieme doelstelling: de droom van het sterrendom. Het maakt de remake veel oppervlakkiger en minder in touch met de tijdsgeest.

Minder gewaagd

Het aantal keren dat het 'F-woord' valt in de R-rated versie van 1980 is 39. In de kindvriendelijke remake uit 2009: nul. Vloekten tieners anno 2009 dan zoveel minder? Tuurlijk niet, het knuffelfestijn in de remake moest braaf genoeg zijn om kinderen – het doelpubliek – toe te laten in de bioscoopzalen. Maar of niet-scheldende pubers een realistische weergave is? Not.

Dat de remake veel minder gewaagd is dan het origineel, is een understatement. Wie op pikante quotes als "I dig his black ass" uit het origineel hoopt, is eraan voor de moeite. Geen teksten als “Tres jolie, Coco” in halfbakken Frans uit de mond van een pervy, grensoverschrijdende fotograaf die een jong, ambitieus meisje op Harvey Weinstein-achtige wijze in de val lokt onder het mom van een auditie. Ongemakkelijk, confronterend, maar bittere realiteit.

Niets van dat alles in de 'Fame' uit 2009. Die is niet op maat van volwassenen. De remake is zachter, vriendelijker, nepper.

Bekijk 'Fame' vanavond om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top