Wanneer de maker van 'Downtown Abbey' zich op New York stort, krijg je 'The Gilded Age'

Films |

HBO-reeks ‘The Gilded Age’ neemt je mee naar het New York van eind 19de eeuw, toen de Amerikaanse metropool haar exuberante hoogdagen beleefde. Vanaf 25 januari kan je die zotte, intrigerende periode mee herbeleven op Streamz.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze nieuwe tv-serie komt uit de koker van scenarist en regisseur Julian Fellowes, de man die ons onder andere ook ‘Downtown Abbey’ schonk. In zijn nieuwste creatie ‘The Gilded Age’ voert hij de kijker opnieuw mee in de tijd, ditmaal naar de periode rond 1880, een gouden tijdperk voor de VS. Gilded Age betekent letterlijk “gouden tijdperk” en staat in de Amerikaanse geschiedenislessen synoniem met de periode tussen 1865 en 1901. Een periode van economische bloei, in grote mate te danken aan de industrialisering en aanleg van spoorwegen. Een culturele heropleving ook en moment voor veel Amerikanen om het juk van de burgeroorlog definitief van zich af te gooien. Vooral New York profiteerde van die hoogconjunctuur, met naast een groeiende welstand ook een groeiende bevolkingsgraad.

In deze nieuwe HBO-productie wordt dat verhaal verteld aan de hand van het personage Marian Brook (Louisa Jacobson), een would-be schrijfster die het rurale Pennsylvania inruilt voor een leven bij haar rijke tantes Agnes van Rhijn (Christine Baranski) en Ada Brook (Cynthia Nixon) in the Big Apple. Vergezeld door Peggy Scott (Denée Benton), net als Marian een jonge dame met literaire aspiraties, wordt Marian meegesleurd in een escalerend dispuut tussen haar tantes enerzijds en het buurkoppel George en Bertha Russell (gespeeld door Morgan Spector en Carrie Coon). Agnes van Rhijn staat immers voor het rijke establishment, dat vasthoudt aan de tradities en ingeburgerde sociale codes, terwijl George en Bertha tot ‘de nieuwe rijken’ behoren. Zij die met de industrialisering hun slag konden slaan en het woord bourgeoisie een geheel eigen invulling geven. Op de vooravond van alweer een scharniermoment in de Amerikaanse geschiedenis wordt Marian zo heen en weer geslingerd tussen traditie en evolutie. Of misschien vindt ze zelf wel een pad om te bewandelen?

Een nieuw soort rijkdom

Er werd regisseur Julian Fellowes gevraagd naar de reden dat hij zo aangesproken werd door die periode in de Amerikaanse geschiedenis en waarom zijn personages zo extravagant zijn. Dit was zijn antwoord: “Die mensen van toen waren ook buitengewoon. Ik kan helemaal begrijpen dat het establishment bang was van die bandeloze nieuwe rijken. Wilden ze een paleis bouwen dan deden ze dat ook gewoon. Wilden ze een jacht, dan kochten ze een jacht. De oude garde in New York was dat soort uitbundige gedrag niet gewoon, maar ze werden plots meegesleurd in die wereld van haute couture. De definitie van rijkdom en welstand werd herschreven. Luxe mocht voortaan getoond worden, op een trotse en soms overdreven manier. Zoals de rijken van vandaag nog steeds doen trouwens, dat begon met die periode eind 19de eeuw in de VS.”

Heel anders dan in Europa, stipt Fellowes nog aan. “Een plek zoals Newport, waar het ene paleis vlak naast het andere kasteel gebouwd werd, dat had je in Europa niet. In Engeland, waar ze tot de jaren 1930 ook goed verdienden, kochten rijken een enorm landgoed van 2000 hectaren, maar moesten ze elkaar bijna zoeken. Dat wilde de Amerikaanse elite van de jaren 1880 en 1890 niet.”

Aanvankelijk was ‘The Gilded Age’ voorzien als miniserie voor een andere zender, NBC, maar finaal nam HBO het project over en maakte er een volwaardige dramaserie van. Eentje die, volgens ondertussen vertrouwde HBO-traditie, moet uitgroeien tot een kijkcijferkanon. Voor het eerste seizoen, dat op 25 januari in première gaat, zijn 9 afleveringen ingeblikt, maar volgende seizoenen zijn al besteld. Op voorwaarde dat het publiek hier even veel van smult als ‘Downtown Abbey’ althans.

Ontdek 'The Gilded Age' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top