Neemias Queta introduceert Portugal in de NBA

Basketbal |

De aankomst van Neemias Queta bij Sacramento zorgde dit seizoen voor een primeur in de NBA. Queta is namelijk de allereerste Portugees ooit die mag aantreden in ’s werelds grootste basketbalcompetitie. Er is voor het voetballand een deur geopend in de basketwereld.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het is een feit dat enigszins onopgemerkt is gebleven tijdens de NBA Draft van afgelopen zomer: Sacramento selecteerde de Portugese pivot Neemias Queta in de tweede ronde, op nummer 39. Voor Amerikaanse basketbalfans is dit maar een klein nieuwtje. Maar in de Portugese sportwereld is het een gebeurtenis die kan tellen, want de 22-jarige Queta is de eerste speler in de geschiedenis van het land die geselecteerd werd voor een NBA-team.

De afgelopen weken ging een droom in vervulling voor de reus van 2m13, toen hij afgelopen december de eerste Portugees werd die op een NBA-court stapte. Enkele dagen geleden scoorde hij tegen Cleveland zijn eerste punten, met 11 punten en 4 rebounds tijdens zijn 24 minuten op het terrein. Anekdotisch, maar tegelijk historisch!

Indrukwekkend NCAA-parcours

De jonge Neemias Queta, geboren in Lissabon in juli 1999, was al op jonge leeftijd een sportliefhebber en begon aanvankelijk met voetbal, maar dat bleek niet zijn sport te zijn. Op 10-jarige leeftijd ontdekte hij het basketbal dankzij een van zijn leraren, die ook instructeur was bij de basketbalclub waar zijn oudere zus speelde. Hij begon zijn carrière bij Benfica, met wie hij in 2018 twee profwedstrijden speelde.

Queta verliet zijn geboorteland nog datzelfde jaar en tekende voor Utah State in de NCAA. Hij maakte er indruk door een van de beste spelers in de competitie te worden. De nieuwkomer werd zelfs uitgeroepen tot beste verdediger in de Mountain West Conference in 2019 en 2021. Na die eerste onderscheiding presenteerde hij zich voor de Draft in 2019, alvorens van gedachten te veranderen omdat hij zich nog niet klaar voelde. Hij besloot daarom verder ervaring op te doen in Utah.

Een pionier in Portugal

Afgelopen zomer waagde hij een nieuwe, succesvolle poging en belandde hij bij de Kings. Hij kreeg er geen langetermijncontract, maar het werd wel een kans om te laten zien wat hij kan. Hij bracht het grootste deel van zijn tijd door met het G-League team, maar droeg deze zomer bij aan de overwinning van zijn team in de Summer League in Las Vegas.

Bij de Stockton Kings zette hij een reeks goede prestaties neer en afgelopen december kreeg hij zijn kans in de NBA bij de Sacramento Kings, die veel spelers moesten missen zaten vanwege het coronavirus. “Het is een mooie prestatie (...) om in de NBA te kunnen spelen, daar droom ik al heel lang van en ik ben echt blij. Ik weet dat veel mensen gisteravond naar me hebben gekeken in Portugal, het is iets speciaals en ik wil ze bedanken dat ze me steunen bij elke kans die ik krijg”, zei hij na zijn eerste optreden. Basketbal mag dan een sport van weinig belang zijn in Portugal, het avontuur van de Portugese international kan misschien wel landgenoten inspireren…

Volg de NBA het hele seizoen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar in het Proximus Pickx Sports-pakket.

Het NBA-programma van deze week op Eleven Sports :

 Zondag 23 januari

  • Milwaukee Bucks - Sacramento Kings: vanaf 2u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top