De bizarre miskopen van FC Barcelona

Sport | Breaking news vandaag. FC Barcelona wil miljoenenaankoop Ousmane Dembélé zo snel mogelijk zien vertrekken. De 24-jarige Franse winger is in juni einde contract en weigert te verlengen. Het is een nieuwe episode in het aparte transferbeleid van Barcelona de voorbije jaren. Proximus Pickx somt enkele vreemde passages bij de Blaugrana op voor je.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dmytro Chygrynskyi

In de zomer van 2009 raakte bekend dat FC Barcelona niemand minder dan Dmytro Chygrynskyi zou aantrekken voor een bedrag van 25 miljoen euro. De centrale verdediger was meteen ook de eerste Oekraïner ooit die het shirt van Barcelona mocht aantrekken. Maar hij zou maar een vreemde eend in de Catalonische bijt zijn. "Als hij 10 jaar voor ons speelt, zal hij uiteindelijk nog goedkoop uitvallen", liet de toenmalige secretaris-generaal van Barcelona weten. Chygrynskyi speelde amper 14 matchen in het shirt van de Blaugrana en keerde een jaar later met hangende pootjes terug naar Oekraïne.

Arda Turan

In juli 2015 kondigde FC Barcelona de komst aan van Arda Turan. De Turkse international verliet toen voor 34 miljoen euro Atlético Madrid. Turan had de wereld aan zijn voeten in 2014. Met Atlético veroverde hij net de Spaanse titel en de finale van de Champions League werd bereikt. Onder Luis Enrique deed Turan het nog aardig, maar wanneer Ernesto Valverde arriveerde, viel Turan in de vergeetput. De frustratie nam jaar na jaar de bovenhand. Zo viel hij in 2017 een sportjournalist aan, kreeg hij een monsterschorsing na een duw aan assistent-scheidsrechter en riskeerde hij een celstraf na een handgemeen met een Turkse zanger. In 2020 gooide Galatasaray een reddingsboei naar Turan, maar echt schitteren doet hij niet meer. Intussen zien we zelfs dat hij nogal profiteert van het goede leven.

Er zijn overigens maar weinig spelers die er in geslaagd zijn om een transfer van Atlético naar Barcelona tot een goed einde te brengen. Vraag dat maar aan Antoine Griezmann, die op een blauwe maandag voor 120 miljoen euro tekende bij Barcelona.

Malcom

In 2016 plukte het Franse Bordeaux de Braziliaan Malcom weg bij Corinthians. Daar deed hij het zo goed, dat Barcelona twee jaar later aanklopte en met een cheque gooide van 41 miljoen euro. Maar in Catalonië kon de flankaanvaller dat niveau niet doortrekken, vooral door de zware concurrentie binnen de club. In 24 wedstrijden kwam hij vier keer tot scoren. Na amper een jaar verliet hij Barça en koos hij voor de Russische roebels van Zenit Sint-Petersburg. Gelukkig voor Barcelona leed het niet al te veel verlies op de transfer van Malcom. Zenit betaalde namelijk 40 miljoen euro voor de floptransfer.

Philippe Coutinho

In het seizoen 2017-2018 moest het geld rollen bij FC Barcelona. Ergens was het nog logisch, vermits dat jaar Neymar de club verliet voor een recordbedrag van 222 miljoen euro. In dat jaar trok Barcelona spelers aan zoals Yerry Mina, Nelson Semedo, Paulinho, de nu verguisde Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho. Die laatste werd voor 135 miljoen euro weggeplukt bij Liverpool. Coutinho zou echter nooit een bepalende speler worden bij Barça. In het seizoen 2019-2020 kon hij verhuurd worden aan Bayern München, maar het duurde tot deze maand vooraleer er met Aston Villa een nieuwe club op de proppen kwam om Coutinho uit zijn lijden te verlossen.

Ousmane Dembélé

In diezelfde periode werd dus ook Ousmane Dembélé aangetrokken. Barcelona legde een riant bedrag neer van 140 miljoen euro bij Borussia Dortmund, waardoor Dembélé nog steeds d
e duurste aankoop ooit is van Barça. Een echte vervanger voor Neymar werd hij nooit. Door heel wat blessureleed kon de Fransman de verwachtingen nooit inlossen. Intussen liet Barcelona weten dat al hun voorstellen voor een nieuwe verbintenis van tafel zijn gegooid door de makelaars van Dembélé. "We hopen hem voor 31 januari te transfereren, voor het sluiten van de wintermercato", verduidelijkte Mateu Alemany, de sportief directeur van Barça. Als dat plan niet lukt, zal Barcelona zijn duurste aankoop ooit transfervrij en via een achterdeur zien vertrekken.

Miralem Pjanic

Kijkend naar de meer recentere vreemde transfers, springt deze van Miralem Pjanic toch wel in het oog. In 2020 werd Pjanic betrokken in een deal tussen Barça en Juventus. Zo verkaste Arthur Melo van Barcelona naar Juventus voor een bedrag van 82 miljoen euro, terwijl Pjanic voor 60 miljoen de omgekeerde beweging maakte. Opmerkelijke keuze gezien het feit dat Pjanic zelf ooit in een interview aangaf dat Real Madrid zijn favoriete club is. Het stond met andere woorden in de sterren geschreven dat het geen goed huwelijk ging zijn tussen de Catalanen en de Bosniër. Hij zou geen enkele goal scoren of assist uitdelen in de 30 wedstrijden die hij speelde voor Barça. Tegenwoordig vertoeft hij op uitleenbasis bij het Turkse Besiktas.

De lijst met vreemde transfers bij Barcelona is best lang. Want we konden ook even stil gestaan hebben bij de passages van Alex Song, Ibrahim Affelay, onze landgenoot Thomas Vermaelen, Lucas Digne, André Gomes, Fransisco Trincão en Martin Braithwaite. Of wat dacht u van Moussa Wagué? De Senegalees maakte ooit het mooie weer bij Eupen, om een jaar later te verkassen naar Barcelona. Enkele uitleenbeurten volgden. Aan zijn laatste huurperiode, bij het Griekse PAOK Saloniki, houdt hij geen goede herinneringen over. Daar liep hij een bijzonder zware knieblessure op, waarbij er zelfs gevreesd werd voor het vervolg van zijn carrière. Sinds enkele weken wordt er nog toch gewag gemaakt van een mogelijke terugkeer op de velden.

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar via de Proximus Pickx Sports-optie. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top