Deze artiesten kregen het flink aan de stok met hun platenfirma

Films |

Zoals elke week in ‘Fresh Music’ serveren we jou een fikse brok muzieknieuws. In deze episode focussen we op de artiesten die in onmin geraakten met hun platenlabel. Soms met verregaande en bizarre gevolgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kesha

De popzangeres brak in 2010 allerlei records met haar debuutalbum ‘Animal’, maar een droomfabriek werd die beginperiode uit haar carrière allerminst. Kesha sleepte in 2014 de producer van dat album immers voor de rechtbank. Ze beschuldigde Lukas Grottwald, alias Dr Luke, van seksueel en emotioneel misbruik. Volgens de ster van hitsingle ‘Tik Tok’ draagt ze nog steeds de gevolgen van die pijnlijke samenwerking, waarbij Grottwald meermaals vernederende opmerkingen maakte over haar uiterlijk. Vooral dan ook de insinuaties dat ze maar beter wat gewicht zou verliezen.

Ondanks de duidelijke psychologische problemen die daaruit voortvloeiden en de steun die Kesha kreeg van heel wat collega-artiesten in die rechtszaak, zag ze haar klacht verworpen. De reden? De aanklachttermijn van vijf jaar was verlopen, want zo lang (of kort) krijgen slachtoffers van seksuele delicten de tijd om klacht in te dienen. Gelukkig kwam de populaire artieste de klap te boven: na vele jaren afwezigheid op het podium, klauterde ze in 2020 weer in de spotlights met het album ‘High Road’.

Prince

Ook een van de absolute iconen uit de muziekgeschiedenis kende zijn deel van de ellende met zijn platenfirma. Prince lag zelfs jarenlang overhoop met zijn label Warner Brothers. De vete kreeg zelden echt ruchtbaarheid, maar was wel degelijk steeds aanwezig op de achtergrond. Prince was het oneens met de contracten die hij moest (?) ondertekenen en die hem het gevoel gaven een slaafje te zijn van de muziekindustrie.

Daarom veranderde hij in 1993 zijn naam naar ‘TAFKAP’, hetgeen stond voor ‘The Artist Formerly Known as Prince’, of soms ook gerefereerd naar ‘The Symbol’. Een manier om Warner Brothers de loef af te steken en het eigendom op zijn muziek terug te claimen. Pas in 1999 zou hij weer onder de naam Prince gaan musiceren, nadat hij de rechten op zijn muziek had verkregen en nieuwe, minder langlopende contracten bij verschillende labels ondertekende. Hij maakte nog vele albums -vaak ook in eigen beheer- tot aan zijn dood in 2016. Uiteindelijk klokte Prince af op liefst 40 gemaakte albums.

Taylor Swift

Meer recent haalde Taylor Swift, een van dé popiconen van deze generatie, het wereldnieuws door haar conflict met Scooter Braun. De zakenman kocht de platenfirma op waar de Amerikaanse zangeres haar eerste zes albums uitbracht. Het was de aanleiding tot een regelrechte confrontatie tussen Swift en Braun, al heeft de buitenwereld nog steeds het gissen naar de juiste toedracht van de vete.

De uitkomst van hun rechtszaak staat bijlange nog niet vast, maar de artieste heeft alvast de wind in de zeilen. Ze bracht de voorbije jaren met ‘Evermore’ en ‘Folklore’ twee alternatieve albums uit, die de voormalige countryster een nieuw imago en nieuw publiek bezorgden. Bovendien nam ze haar vroegere albums opnieuw op, zodat ze die met de vermelding ‘Taylor’s version’ ook opnieuw kon uitbrengen. Dit keer in eigen beheer, zodat ze de intellectuele rechten op dat eerdere werk kan terugclaimen. Een slimme zet, waardoor de angel even uit de ruzie lijkt, maar de saga wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

Ontdek aanstaande zaterdag 22 januari om 19 uur 'Fresh Music' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandse tv-pakket? Je vindt Pickx+ op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+-aanbod via de Proximus Pickx 'All Stars' TV-optie! Bezoek onze site voor meer informatie over deze tv-optie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top