One day, one goal: Manuel Negrete tekent voor mooiste doelpunt op het WK van 1986

Voetbal | Mooie goals op het wereldkampioenschap voetbal, zo kunnen we er wel een tiental of zelfs meer opnoemen. Maar vandaag spitsen we ons toe op een goal die ooit werd verkozen tot mooiste goal op een WK-editie. We keren hiervoor terug naar het gezegende jaar 1986.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In 1986 verwelkomde Mexico de mundial. Het werd het WK dat de geschiedenisboeken zou ingaan als succesvolste wereldkampioenschap voor België, tot onze Rode Duivels die vierde plaats zouden overtreffen met brons in 2018. Vooraleer er in 1986 sprake kon zijn van een halve finale tegen latere winnaar Argentinië en een troostfinale tegen Frankrijk, moest België eerst zijn groepsfase doorspartelen. Daarin werden onze Rode Duivels gekoppeld aan onder meer gastland Mexico.

Aztekenstadion tot de nok gevuld

Met twee zeges en een gelijkspel verzekerde Mexico zich vrij makkelijk van een plek in de achtste finales. Zo werd er gewonnen van België en Irak, tegen Paraguay kwam het tot een puntendeling.

In die eerste knock-outfase werd Mexico gekoppeld aan Bulgarije. Op 15 juni maakte het Aztekenstadion in Mexico Stad zich op voor een leuke pot voetbal. Want de Mexicanen speelden met de steun van maar liefst 114.000 toeschouwers hun beste match op het WK. Mexico won met 2-0 van Bulgarije en bereikte pas voor de tweede keer de kwartfinales op een WK. Hét hoogtepunt van deze wedstrijd was de goal van Manuel Negrete, die vele monden deed openvallen.

Spelend met de zwaartekracht

Het was in minuut 34 wanneer Negrete zijn momentje kende. Een aanval van de Mexicanen zou na enkele boogballetjes terechtkomen bij Negrete aan de rand van het strafschopgebied. Negrete aarzelde niet en zonder de bal nog eens te laten stuiten op de grond, zou hij uithalen met een acrobatische omhaal. Niet achterwaarts zoals de meeste omhalen, maar horizontaal. Spelend met de zwaartekracht verschalkte hij op sublieme wijze de Bulgaarse doelman Boris Mikhailov.

Na het openingsdoelpunt zou Raul Servin op het uur de finale 2-0 vastleggen. Mexico maakte zich op voor een kwartfinale tegen West-Duitsland. In een potige partij leek Mexico de bovenhand te halen, maar scoren lukte niet. Penalty’s moesten beslissen, waarbij West-Duitsland het haalde. Exit Mexico, dat zich later nog zou troosten met de prijs van mooiste goal op het WK. Zo werd de spektakelgoal van Negrete nadien verkozen tot mooiste doelpunt. Een leuke beloning voor een speler die wel eens vaker op mooie wijze de netten deed trillen.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door hoe Nelinho Brazilië naar een bronzen medaille trapte op het WK van 1978.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top