Ben Simmons en de Sixers: komt er straks een einde aan de clash?

Basketbal | Elke week krijgen we een nieuwe dosis geruchten over de toekomst van Ben Simmons. Vaak keert hetzelfde gefluister terug, maar vooralsnog is er niets veranderd voor de Australische gangmaker van Philadelphia 76ers. Hij heeft geen ambitie meer om te groeien in zijn ploeg en ook de ploeg lijkt geen grote toekomst meer te zien in hem.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het loopt al sinds het begin van het seizoen scheef tussen Philly en Ben Simmons, zonder veel uitzicht op verbetering. De laatste weken doen steeds luidere geruchten de ronde over een mogelijke scheiding van de wegen. Niet verwonderlijk aangezien de Trade Deadline van 10 februari nadert, de laatste dag waarop de ploegen nog transfers kunnen uitvoeren.

Zal Ben Simmons zijn koffers pakken? We durven het niet met zekerheid zeggen, zeker omdat de general manager van de Sixers, Daryl Morey, niet de indruk geeft dat hij nog veel wil veranderen aan zijn ploeg. De gewezen baas van Houston lijkt te willen wachten op de zomer, zodat hij de Australiër kan omruilen voor een waardige vervanger. Ook als dat als gevolg heeft dat de topvorm van Joel Embiid, die op MVP-niveau speelt, parels voor de zwijnen is.

Te weinig rendement

Ben Simmons werd in 2016 als eerste gedraft door de Sixers, maar moest daarna een jaar wachten vooraleer hij kon spelen. Hij brak namelijk zijn rechtervoet tijdens een training. Volgens sommigen kwam de blessure doordat de speler niet scherp genoeg stond. Een jaar later maakte hij dan toch zijn debuut in de NBA, waar hij stilaan zijn talenten liet zien. In 2019 tekende Simmons voor vijf jaar bij de Sixers, goed voor 170 miljoen dollar.

Met ook nog Joel Embiid in de rangen gold de ploeg elk jaar als favoriet, maar de resultaten waren te wisselvallig en de Sixers konden hun favorietenrol nooit helemaal waarmaken. De critici richtten zich naar de sterspelers. Vorig jaar verloor Philly van de Hawks in de halve finale van de Eastern Conference, waarna Simmons bakken kritiek moest incasseren. Vooral zijn povere prestaties bij vrijworpen (32%) en het feit dat hij offensief niet genoeg resultaten leverde, lagen onder vuur. In de zeven wedstrijden van die reeks probeerde hij telkens maar drie shots in de laatste kwarten. Veel te weinig voor een All Star.

De toekomst

Na de uitschakeling vroeg een journalist aan coach Doc Rivers of hij vond of Simmons nog steeds de capaciteiten had om een ploeg met titelambities als de Sixers te dragen. In plaats van zijn speler te verdedigen, zei hij: “Ik heb geen antwoord op die vraag.” Later kwam de coach nog op zijn woorden terug, maar het kwaad was al geschied.

Simmons voelde zich verstoten en wilde niet meer terugkeren naar Philly. Dat deed hij uiteindelijk toch, maar had klaarblijkelijk niet veel zin om op te dagen voor de trainingen. De ploegleiding legde hem een sanctie op, waarna hij zijn gezicht niet meer liet zien. De Sixers spelen dus in feite met een ploegmaat minder en ondanks de puike prestaties van Joel Embiid, draaien ze maar een matig seizoen.

Nu het seizoen weer herbegonnen is, vragen we ons af wat er van Simmons zal worden. Meerdere ploegen zijn geïnteresseerd om een speler met zijn profiel te rekruteren, maar de ploeg wil hem nog niet buiten kegelen. Tacticus Daryl Morey kennende, heeft hij waarschijnlijk een plan in zijn achterhoofd. Misschien zet hij zijn zinnen wel op James Harden, die onlangs aangaf dat hij niet voor eeuwig bij de Nets wil blijven… Schuift er voor 10 februari nog iets of zullen we pas in de zomer grote veranderingen zien? De toekomst zal het uitwijzen. In elk geval is de saga rond Ben Simmons nog lang niet voorbij.

Volg de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van de NBA op Eleven Sports:

Zaterdag 22 januari

  • Philadelphia 76ers – LA Clippers om 1u op Eleven Sports 2

Zondag 23 januari

  • Milwaukee Bucks – Sacramento Kings om 2u op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top