Wie is Sebastian Hoeness, de man die Hoffenheim uit het slop heeft getrokken

Bundesliga | Hoffenheim is al meer dan tien jaar lang een vaste waarde in de Bundesliga. De club wisselde in die periode enkele zeer goede jaargangen af met een paar mindere periodes. Dit seizoen boert Hoffenheim opnieuw goed en dat heeft de club maar aan één man te danken: trainer Sebastien Hoeness.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Hoffenheim TSG 1899 geldt dit seizoen als een van de revelaties uit de Bundesliga. De club uit het noordwestelijke deel van Duitsland prijkt momenteel op een mooie vierde plaats en dat ondanks het feit dat ze vorig seizoen bijna in de kelder van de Duitse voetbalcompetitie dreigden te belanden. De remontada van Hoffenheim werd mogelijk gemaakt door Sebastien Hoeness. Deze coach had zijn strepen al verdiend bij enkele Duitse jeugdploegen en maakt nu ook indruk op het hoogste niveau.

Van speler naar coach

Hoeness heeft voetbal met de paplepel binnengekregen. Zijn vader, Dieter Hoeness, was immers een succesvolle Duitse spits die bij zowel Stuttgart als Bayern München grote sier heeft gemaakt. Hij verdedigde de kleuren van die laatste club maar liefst acht seizoenen lang (1979 - 1987) en scoorde in die periode ongeveer 100 doelpunten voor die Rekordmeister. Zijn oom, Uli Hoeness, is bovendien de voormalige voorzitter van Bayern München.

Sebastian had helaas niet hetzelfde torinstinct voor goals als zijn vader en schopte het niet verder dan de eerste ploeg bij Hoffenheim en de reserves van Hertha Berlijn. Op zijn achtentwintigste besloot hij een punt te zetten achter zijn spelerscarrière en zich toe te leggen op coaching. Hij ging eerst aan de slag als trainer bij de jeugd van Hertha Berlijn om daarna de jongeren van Red Bull Leipzig te coachen.

Sebastian deed het goed in Leipzig en daarom polste oom Uli in 2017 of zijn neef geen job als trainer van de U19 bij Bayern zag zitten. Dat bleek het geval te zijn en Sebastian maakte al gauw de overstap. Ook bij Bayern had men in de gaten dat Sebastian heel wat potentieel had en het duurde niet lang vooraleer de jonge coach werd overgeheveld naar de reserveploeg van de Beierse club. Daar werd hij kampioen in de Duitse derde klasse nadat hij de ploeg overnam toen die op een teleurstellende vijftiende plaats stond.

Hoofdcoach bij Hoffenheim

De bonzen van Hoffenheim hadden de trainerscarrière van Sebastian vanop een afstand gevolgd. Ze zagen hoe de jongeman keer op keer successen boekte en konden hem in 2020 overhalen om als hoofdcoach bij hun club aan de slag te gaan. “Sebastian heeft al meermaals bewezen dat hij jonge spelers kan opleiden en hen tot een sterk team kan smeden. Hij staat bovendien voor aanvallend voetbal en bereikte met zijn aanpak al de nodige successen”, klonk het bij zijn voorstelling bij monde van sportief directeur Alexander Rosen.

Die successen bleven het eerste seizoen weliswaar uit want Sebastian Hoeness strandde met Hoffenheim pas op een teleurstellende elfde plaats. Hij counterde de toenemende twijfels door zijn aanvallende filosofie verder toe te lichten en stelde aan het eind van vorig seizoen dat hij nog op zoek is naar een evenwicht tussen het aanvallende en het verdedigend spel. Hoeness speelt naar eigen zeggen in een 4-2-3-1-systeem en rekent dit seizoen op jonge spelers zoals Richards, Stiller, Baumgartner en Rutter om te slagen in zijn offensieve opzet. Dat lijkt ook te gaan lukken want Hoffenheim staat op een knappe vierde plaats in de o zo moeilijke Bundesliga.

Volg de Bundesliga het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het programma van de 20e speelddag van de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 22 januari:

Zondag 23 januari:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top