Shinji Kagawa: de missing link bij STVV of eerder een sterk staaltje marketing?

Jupiler Pro League | Een van de strafste transfers van deze wintermercato: met de komst van de Japanner Shinji Kagawa in Sint-Truiden strijkt een (voormalige) wereldster neer in de Belgische competitie. Kan de oud-speler van Dortmund en Manchester United op zijn 32ste nog potten breken?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Japanse spelers zijn al enkele jaren gegeerd bij de scoutingcellen van Belgische clubs. Dit seizoen houden jongens als Ito, Mitoma en de Japanse kolonie bij STVV de Japanse eer hoog. Maar deze winter kwam een klepper afgezakt uit het land van de rijzende zon, een man die al zijn landgenoten op de Belgische velden overschaduwt: Shinji Kagawa.

Op zijn 32ste kan Shinji Kagawa de mooiste adelbrieven van alle spelers in de Jupiler Pro League voorleggen. Hij speelde meer dan 210 wedstrijden voor Dortmund (60 doelpunten en 55 assists), waarmee hij twee landstitels veroverde. Verder heeft hij 57 matchen en één Premier League-titel met Manchester United op zijn palmares staan, 33 matchen in de Champions League en 97 selecties en 31 treffers met het Japanse nationale elftal. Hij vervolgt zijn carrière nu in Sint-Truiden. Een stunt voor de Kanaries, al is de vraag of Kagawa om sportieve dan wel publiciteitsredenen gehaald werd.

Glans terugvinden

Op sportief vlak kan men niet anders dan opgetogen zijn dat een bescheiden club als Sint-Truiden zo’n wereldspeler kan inlijven. Desalniettemin is enige nuance over deze stunttransfer op z’n plaats: sommigen herinneren zich misschien de afgemeten assists die de Japanner in zijn glorietijd afleverde op Robert Lewandowski of de aanvallers van ManU, maar de laatste jaren modderde Kagawa wat aan. Na zijn tweede passage in Dortmund raakte zijn carrière vorig jaar in het slop met omzwervingen naar Besiktas (6 maanden), Real Zaragoza (iets langer dan een jaar) en PAOK. Drie mislukte transfers. Nochtans is de middenvelder met zijn 32 lentes nog lang niet versleten.

STVV verwacht natuurlijk niet dat de Japanner het niveau uit zijn hoogtijdagen bij Dortmund haalt, maar met zijn ervaring en zijn uitstekende voeten zou hij een puntenpakker kunnen zijn in de tweede seizoenshelft. De Kanaries hebben weinig te verliezen, integendeel.

Profiteren van zijn status

In eigen land is Kagawa een levende legende. En hoewel hij de laatste jaren op zijn retour lijkt, blijft het Japanse volk veel bewondering hebben voor zijn held. Kagawa teert op zijn oude successen, die hem in zijn thuisland een status van superster opgeleverd hebben.

Sinds de overname van STVV door een Japanse groep, DMM, worden aan de lopende band Japanners aangevoerd naar Stayen. Kagawa is nu een uithangbord van de club, en van die visibiliteit zal zowel de club als DMM profiteren.

De grootste drijfveer achter deze transfer lijkt dus business te zijn. Maar een kniesoor die daarom maalt: elke Belgische voetballiefhebber wrijft zich in de handen bij het vooruitzicht deze voormalige topper aan het werk te zien op onze velden. Te beginnen met deze zaterdag, om 18u30 tegen Seraing.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang, inclusief STVV – RFC Seraing deze zaterdag 22 januari om 18u30, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top