Microsoft koopt Activision Blizzard voor recordbedrag van bijna $70 miljard

Door Proximus

Deel dit nieuws

Microsoft zorgde op dinsdag 18 januari voor een schokgolf in de gamingwereld. Het bedrijf achter de Xbox kondigde aan dat het Activision Blizzard koopt voor net geen 70 miljard dollar, een absoluut record in de industrie. Wat betekent deze aankoop voor de toekomst van games als Call of Duty en Overwatch? Wij leggen het uit.

Het nieuws zette alle internetfora in vuur en vlam. Tien maanden na de aankoop van Fallout- en Skyrimontwikkelaar Bethesda zorgt Microsoft opnieuw voor een stunt door een deal met Activision Blizzard aan te kondigen. Microsoft neemt de uitgever over voor het duizelingwekkende bedrag van 68,7 miljard dollar.

De aankoop komt niets te vroeg voor Activision Blizzard, want het bedrijf zit al lang in de hoek waar de klappen vallen. Het regende namelijk klachten over seksueel misbruik, en games als Overwatch 2 en Diablo 4 blijven uitgesteld worden. Microsoft wil met deze zet schoon schip maken en het bedrijf klaarmaken voor de toekomst.

De aankoop zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor je favoriete games als Call of Duty, Starcraft, World of Warcraft en Overwatch.

Microsoft krijgt voet aan de grond in esports

Zowel de Call of Duty League als de Overwatch League werden georganiseerd door Activision Blizzard zelf. Die zijn vanaf nu dus eigendom van Microsoft. Ook legendarische esportsnamen als Starcraft 2 en MLG (Major League Gaming) zijn nu het bezit van het Amerikaanse bedrijf. Microsoft liet esports tot nu toe grotendeels aan zich voorbijgaan, maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen.

Zo goed als elke Activision Blizzard game komt naar Game Pass

In de officiële blogpost van Xbox wordt al een tipje van de sluier gelicht over de plannen met de uitgever. Zodra de aankoop voltooid is (wat nog wel even kan duren) zullen zo goed als alle Activision Blizzard games aan de Game Pass-bibliotheek toegevoegd worden. Dat geldt voor zowel oude als toekomstige games. Game Pass-abonnees op Xbox en pc zullen in de toekomst dus toegang krijgen tot franchises als Call of Duty, Overwatch, Diablo en Starcraft.

Geen nieuwe Call of Duty’s op PlayStation?

Wat nog niet bekendgemaakt werd, maar wel door insiders voorspeld wordt, is dat Activision Blizzard-games voortaan Microsoft exclusives zullen worden. Dat betekent dat toekomstige games in de Call of Duty-franchise hoogstwaarschijnlijk niet op PlayStation zullen verschijnen. Dat is een serieuze klap voor Sony, want het Japanse bedrijf heeft sinds 2015 een exclusieve deal over Call of Duty-content. En de Call of Duty League werd tot en met 2020 enkel op PlayStation-consoles gespeeld.

Ter verduidelijking: dit is nog niet officieel bevestigd door Microsoft. Xbox-CEO Phil Spencer zal hierover de komende maanden duidelijkheid scheppen. Maar na hun aankoop van Bethesda eerder dit jaar, werd aangekondigd dat Starfield en The Elder Scrolls 6 enkel op pc en Xbox zullen verschijnen. Call of Duty: Vanguard zou dus wel eens de laatste Call of Duty-game ooit kunnen zijn die je op je PlayStation kan spelen.

Dit laatste punt is voorlopig nog speculatie. Het zou immers kunnen dat Microsoft beslist om sommige games multiplatform te houden. Wij houden je in ieder geval op de hoogte!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top