‘Hector’ (Eén): de blitzcarrière van Urbanus op het witte doek

Films | Vanavond is op Eén de Vlaamse komedieklassieker 'Hector' te zien. Achttien jaar lang waren ‘Koko Flanel’ en ‘Hector’, beiden met komiek Urbanus in de hoofdrol, de best bekeken Vlaamse bioscoopfilms ooit. Proximus Pickx maakte een overzicht van Urbanus' carrière op het witte doek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De filmcarrière van Urbanus was kort maar krachtig. Zijn debuut op het witte doek was in 1987 met ‘Hector’, een komedie van Stijn Coninx waarin Urbanus de titelrol speelde. Hector werd als kind achtergelaten in een weeshuis, tot zijn tante hem op z’n 35ste even in huis neemt. Hij is nog kinds, maar eindeloos inventief en charmant. Hij gooit zijn uitvindingen in de strijd om zijn neefje te helpen in zijn droom om wielerkampioen te worden.

De hitkomedie met ronkende namen als Frank Aendenboom, Herbert Flack, Marc Van Eeghem, Josse De Pauw en Ann Petersen was drie jaar lang de meest bekeken Vlaamse bioscoopfilm ooit, tot hij in 1990 onttroond werd door ‘Koko Flanel’. De tweede samenwerking tussen Urbanus en Stijn Coninx bleek nog populairder dan de eerste. De plot draait rond vader Smellekens, die op zijn sterfbed te kennen geeft teleurgesteld te zijn in zijn enige zoon, Placide, die nog steeds geen kinderen heeft. Zijn probleem? Hij kan niet omgaan met vrouwen. Tot hij op slag verliefd wordt op Sarah. Om het meisje voor zich te winnen, moet hij het opnemen tegen zijn liefdesrivaal: een succesvol model.

Naast Urbanus bestond de cast van ‘Koko Flanel’ o.a. uit Bea Van der Maat (Sarah), Willeke van Ammelrooy, Herbert Flack, Ann Petersen, Romain Deconinck en Jan Decleir.

Bijrollen in kinderfilms

In 1993 speelde Urbanus nog de hoofdrol van Samuel Bloemensteen in ‘De Zevende Hemel’, een romantische komedie van de Franse regisseur Jean-Paul Lilienfeld. De film is op vlak van financiële winst en populariteit de minste van de drie Urbanus-films. De romcom werd bovendien lauw onthaald door de filmpers. Kort daarna besloot Urbanus om zijn filmcarrière te pauzeren.

Hoofdrollen had hij niet meer op het witte doek, maar Urbanus was daarna wel nog te zien en te horen op het grote scherm. In 2004 kwam de live-action verfilming van het Suske en Wiske-album 'De duistere diamant' in de zalen, het allereerste Suske en Wiske-verhaal dat verfilmd werd. Urbanus had een bijrol als Sjaak. Een jaar later was Urbanus de Vlaamse vertelstem in de populaire internationale natuurdocumentaire 'March of the Pinguins', die ook in de Belgische bioscoopzalen verscheen. In 2006 speelde Urbanus de bijrol van tovenaar Hatsjie in de kinderfilm 'K3 en het ijsprinsesje'. Datzelfde jaar sprak de komiek de stem van Mater (Takel) in voor de Vlaamse versie van de Pixar-animatiefilm 'Cars'.

In 2008 voegde hij zich bij de Vlaamse stemmencast van de Finse animatiekerstfilm 'Niko en de Vliegende Brigade'. Het jaar nadien kondigden Urbanus en regisseur Frank Van Passel de prijzige oorlogskomedie 'La Toujours Contente' aan, rond garagehouder, duivenmelker en verzetsheld Armand Piston. De opnames waren gepland in het voorjaar van 2010, maar door de financiële crisis van 2008 raakte de financiering niet rond en verdween het project in de koelkast. Er was een budget van 4,5 miljoen euro nodig. Ter vergelijking 'De Zaak Alzheimer' had een budget van 2,5 miljoen euro en 'Loft' 3,2 miljoen euro.

‘Urbanus: De Vuilnisheld’

In 2010 speelde Urbanus nog een bijrolletje, de sultan van Zahambra, in de speelfilm 'Mega Mindy en het Zwarte Kristal'. In 2019 stond Urbanus weer volop in de schijnwerpers met de komst van een animatiefilm rond de stripfiguur. ‘Urbanus: De Vuilnisheld’ is niet gebaseerd op een specifiek stripalbum en draait rond het dorp Tollembeek, dat zonder geld zit. En dus besluiten de inwoners om het dorp als vuilnisbelt te verkopen. Een schimmige Rus laat al het afval van het land in Tollembeek storten. De inwoners hebben geen bezwaar omdat ze hiervoor betaald worden in goud. Urbanus verzet zich tegen het plan van de volwassenen. Dan verdwijnt Jef Patat met al het goud en het dorp ligt onder een dikke laag afval...

Het scenario werd geschreven door Urbanus en Jimmy Simons en de stemmencast bestaat, naast de hoofdrol voor Urbanus, uit een reeks Vlaamse topacteurs zoals Ben Segers, Sven De Ridder, Frances Lefebure, Sien Eggers, Pieter Embrechts, Dimitri Leue, Koen Van Impe en Tom Van Dyck.

Bekijk 'Hector' vanavond om 21u10 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

‘Urbanus: De Vuilnisheld’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top