Phil Lynott, de Thin Lizzy-frontman die uitgroeide tot de grootste rockster van Ierland

Muziek | Vanavond kan je op Canvas kijken naar 'Phil Lynott: Songs for While I'm Away'. In deze documentaire kom je meer te weten over het leven en werk van de grootste rockster die Ierland ooit zou kennen. Proximus Pickx presenteert je enkele van 's mans beste nummers.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het minste wat je kan zeggen van Lynott is dat de man voor twee heeft geleefd tot zijn vroegtijdig overlijden in 1986 aan de gevolgen van drugsgebruik. Hij werd in de Engelse stad West Bromwich geboren als de zoon van een Brits-Guyaanse vader en een Ierse moeder. In het Engeland van de jaren 60 tierde racisme welig en was zijn huidskleur regelmatig aanleiding voor vileine opmerkingen.

Na enige tijd besloot zijn moeder om hem naar zijn grootouders in Dublin te sturen, waar Lynott helemaal openbloeide. In 1965 zette hij zijn eerste stappen als zanger van de coverband Black Eagles. Na passages bij de bands Kama Sutra, Skid Row en Orphanage, richte hij samen met gitarist Eric Bell, toetsenist Eric Wrixton en drummer Brian Downey de band Thin Lizzy op. Met het nummer 'The boys are back in town' zouden ze uiteindelijk het meeste succes oogsten.

Whiskey in the jar

'Whiskey in the jar' heeft een lange voorgeschiedenis, want het werd immers geschreven als een traditioneel volkslied in de zeventiende eeuw. Het wijsje werd doorheen de jaren talloze keren gebracht door Ierse volkszangers en Amerikaanse immigranten, maar het was uiteindelijk Phil Lynott die met zijn vertolking van 'Whiskey in the jar' het meeste succes heeft geoogst. In Ierland stond het nummer gedurende drie maanden in de hoogste regionen van de hitlijsten, maar ook in de Lage Landen was dit nummer te vinden in de top 50
van meest succesvolle nummers.

Jailbreak

'Jailbreak' is een van de weinige Thin Lizzy-nummers die het ook goed deden in de Verenigde Staten. Het nummer begint ietwat somber maar mondt uit in een onvervalst hardrocknummer met de twee gitaren van Scott Gorham en Brian Robertson. Voeg daarbij de sublieme drumpartij van Brian Downey en de zang van Lynott en je krijgt een nummer dat de tand des tijds doorstaat. In de loop der jaren is 'Jailbreak' nog talloze keren gecoverd, onder meer door Six Feet Under, Dropkick Murphys en Jon Bon Jovi.

The boys are back in town

Zelfs als je geen Lizzy-fan bent, zal dit nummer ongetwijfeld in je muzikale geheugen zitten. De aanstekelijke melodie van het nummer werd namelijk gebruikt voor een reeks trailers van de Pixar-films 'Toy Story' en 'Toy Story 2' en het Xbox-spel 'Saint's Row IV'. Dat het nummer zoveel bekendheid heeft gekregen, is volgens gitarist Scott Gorham mede te danken aan twee dj's uit de Amerikaanse staat Kentucky. De verkoop van het album 'Jailbreak' kwam traag op gang. Het was dankzij het veelvuldig spelen van dit nummer dat de groep voldoende inkomsten ontving om een volgend album te produceren.

Bekijk ‘Phil Lynott: Songs for While I'm Away’ op donderdag 20 januari om 23u20 op Canvas, VRT NU of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top