Hierom mag je ‘Glad Ijs’ (VTM) zeker niet missen

Films | Abonnees van de Vlaamse streamingdienst Streamz kunnen sinds vorig jaar al genieten van de absurde humor en oeverloze spanning in de serie ‘Glad ijs’ en vanaf 19 januari is ook de VTM-kijker aan de beurt. Maar waarom mag jij de serie zeker niet missen? Proximus Pickx geeft je alvast enkele belangrijke redenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vlaamse topcast

Het is hoogst uitzonderlijk dat een Vlaamse serie een topcast met onder andere Lucas Van den Eynde, Koen de Bouw, Barbara Sarafian, Luk Wyns, Tiny Bertels, Lize Feryn en Jennifer Heylen kan strikken en toch is dat exact waar de makers in geslaagd zijn. Zij wisten ook zanger Tijs Vanneste van de band ‘Van Echelpoel’ te overhalen om zijn acteerdebuut te maken in ‘Glad ijs’.

Zowel Lucas Van den Eynde, Koen de Bouw en Tiny Bertels hebben bovendien Kempische roots en dat kan alleen maar helpen bij het vertellen van dit spannende maar absurde Kempische verhaal.

Kempisch roots

De Vlaming houdt ervan om zijn eigen taaltje op de televisie terug te zien en te horen. Mede daarom zijn de producties zoals ‘Eigen Kweek’, ‘Bevergem’, ‘Katarakt’ en ‘De Familie Backeljau’ uitgegroeid tot iconische Vlaamse series. De makers van ‘Glad ijs’ wisten dit maar al te goed en voeren Kempische personages op die in de serie enkel hun lokale sappige taaltje spreken. Het draagt bij tot de geloofwaardigheid van het verhaal en geeft de serie een extra oer-Vlaams karakter.

Niet enkel de taal is Kempisch, heel wat opnamelocaties in de serie zijn dat ook. Zo werden zoveel mogelijk scènes ingeblikt op Kempische locaties waaronder in een lokaal café uit Grobbendonk en een goed verscholen huis in Geel waarin één van de fictieve criminelen verblijft. Omdat de makers in de Kempen bleven filmen is het typische Kempische geluid van de specht meermaals te horen in de reeks.

Een Vlaamse western

‘Glad ijs’ wordt door Streamz omschreven als ‘een combinatie van humor en suspense in een authentieke Kempische setting met onmisbare sappige dialecten en filmische decors’. Dat blijkt te kloppen wanneer we de trailer bekijken. Daarin zien we beelden van de Kempische heidelandschappen met bossen, zandwegen en duinen die de serie doen aanvoelen als eentje uit het westerngenre.

Volgens coregisseur en coscenarist Koen Van Sande is de omgeving niet toevallig gekozen. “De bossen, zandduinen en uitstekende wortels van bomen vormden het perfecte decor", vertelde hij tijdens een interview aan een journalist van de Gazet Van Antwerpen. "Ik zag een scène voor me waarbij iemand in het bos wakker werd met honderden termieten op zich. Dat was een herinnering uit mijn jeugd. Die mieren konden toen flink bijten, waarop ze in de wonde plasten. Voor die scène lieten we mieren aanrukken. Aangezien de opname voor de acteur niet leuk was, moesten we snel werken.”

Spanning, maar ook veel humor

In 'Glad ijs' zien we hoe, Phil “Frisco” Druyt, de directeur van een roomijsfabriek in de Kempen, wordt ontvoerd door enkele ongewone, nogal excentrieke ontvoerders. Al gauw zet de politie alles in het werk om de man, en zijn ontvoerders, op te sporen maar daarbij wordt duidelijk dat de verhoudingen in Phils familie niet zijn wat ze lijken…

Dit alles leidt tot grappige situaties en absurde humor. Die humor is niet toevallig volgens Van Sande. Hij gaf toe inspiratie te hebben gezocht in het werk van de gebroeders Coen. “Ik wou personages met een hoek af creëren die tekeer gaan in een dorpse omgeving. En door humor te verwerken in het dramatische scenario, moet het voor de kijker allemaal makkelijker verteerbaar worden", aldus Van Sande.

Bekijk ‘Glad ijs’ elke woensdagavond vanaf 19 januari om 20u55 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontdek 'Glad ijs' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top