Gaat de Belgische Maryna Zanevska door op haar elan in Australië?

Sport | De Australian Open, het eerste grote tennistoernooi van dit jaar, gaat binnenkort van start. Het Grand Slam-toernooi haalde al de pers door het relletje tussen Novak Djokovic en de Australische overheid. Proximus Pickx zag dat er nog belangrijk nieuws te rapen viel, namelijk de deelname van de Belgisch-Oekraïense Maryna Zanevska.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nu maandag zal de 28-jarige Belgische tennisspeelster Maryna Zanevska (WTA 81) aantreden op de Australian Open. Zanevska neemt het dan op tegen de Sloveense Kaja Juvan (WTA 86). Het niveauverschil tussen beide spelers oogt zeer klein en daarom maakt Zanevska een grote kans om, voor het eerst in haar carrière, door te stoten naar de tweede ronde van een Grand Slam-toernooi.

Die tenniscarrière van Zanevska kwam vorig jaar in een stroomversnelling toen ze in november voor het eerst in de top 100 van beste tennisspeelster terechtkwam. In januari van 2021 prijkte ze nog op de 251e plaats in de WTA-ranking. Haar opmars is spectaculair maar ging naar verluidt niet zonder slag of stoot. Volgens ingewijden heeft de in Oekraïne geboren tennisspeelster immers heel hard moet knokken om haar plek in de top 100 te verdienen. 

Een eerste titel

“Op fysiek en mentaal gebied bijvoorbeeld”, volgens haar voormalige coach Philippe Dehaes. Die vertelde enkele weken geleden aan journalisten van de RTBF dat Zanevska zeer goed kan tennissen maar ook te kampen heeft gehad met enkele lastige blessures. “Die hebben een mentale impact gehad en daar heeft ze heeft mee moeten leren omgaan.”

In juli 2021 viel alles dan toch in z’n plooi voor Zanevska. Toen won de tennisster haar allereerste WTA-titel door het tennistoernooi van Gdynia in Polen te winnen en ze reageerde achteraf uitgelaten tegenover de pers: “Ik heb vandaag een droom van mezelf in vervulling zien gaan en dat ondanks de vele bekommernissen in mijn hoofd. Ik heb een grote stap gezet met deze overwinning”, aldus een opgeluchte Zanevska na haar overwinning in Polen.

Bevestiging in 2022?

De prestaties van Zanevska bleven niet onopgemerkt, maar kenners en critici stelden zich ook de vraag of Zanevska in 2022 zou kunnen doorgaan op haar nieuwe elan. Dat blijkt momenteel het geval te zijn. Op het Summer Set-tennistoernooi in Australië kon ze immers de Kroatische Petra Martic (WTA 54) uitschakelen en dat in amper twee sets (6-3, 6-4). Zanevska had zichzelf opnieuw overtroffen en kwam in de volgende ronde uit tegen de Japanse Naomi Osaka (WTA 14). Die bleek opnieuw naar haar beste vorm toe te groeien waardoor ze kansloos onderuitging (6-1, 6-1). Veel tijd om te tobben krijgt Zanevska niet want ze wordt binnenkort verwacht op de Australian Open en dat voor het eerst in haar carrière. 

“Ik kijk er enorm naar uit op te spelen op de Australian Open!”, vertelde Zanevska al aan de aanwezige pers. “De voorbereiding verliep goed en ik voel me klaar om mezelf te meten met de beste spelers ter wereld.” Of ze bepaalde doelen voorop heeft gesteld wil Zanevska echter niet kwijt. “Ik wil in de eerste plaats elke dag een beetje beter worden. Andere doelen bespreek ik binnenskamers met mijn coach”, aldus de tennisster. We hopen in ieder geval dat Zanevska het in 2022 minstens even goed doet als vorig jaar.

Volg de Australian Open van 17 tot 30 januari op de zenders van Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top