Januari is een rustige maand voor de motorsport. Maar fans van de sportdiscipline kunnen zich dit weekend troosten met de tweede editie van de virtuele 24 Uur van Le Mans. Want ook in deze virtuele editie zullen er geweldige toppers aan de start verschijnen. 

De 24 Uur van Le Mans vindt dit weekend plaats in een virtueel formaat, in afwachting van de 90e editie van de legendarische uithoudingsrace die volgend jaar juni wordt gehouden. E-sports, dat langzaam zijn intrede doet op het wereldtoneel, heeft van de gezondheidscrisis geprofiteerd om nog meer fans van het genre te verleiden, maar hen niet alleen.

Vandaag, om 14u00, beginnen 50 auto's (LMP en GTE) en 200 piloten aan een waanzinnig avontuur van 24 uur. En er zal heel wat schoon volk aanwezig zijn, waaronder de recente F1-wereldkampioen Max Verstappen, Juan Pablo Montoya, Bruno Spengler en Louis Deletraz, maar ook simracers als Joshua Rogers, Kevin Siggy en Bono Huis, die gewend zijn aan virtuele races.

Echter dan echt

De piloten, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, nemen het tegen elkaar op aan het stuur van prestigieuze auto's zoals Aston Martin, BMW, Corvette, Ferrari of Porsche. Hoewel de race virtueel is, zal alles zo worden gedaan dat de coureurs het als een echte liverace ervaren. "Net zoals bij een echte race zullen er pilootwissels plaatsvinden, zijn er dynamische weersomstandigheden en dag/nacht-overgangen. De auto kan schade oplopen, maar die kan tijdens een pitstop worden gerepareerd. De volledige simulatie omvat het brandstofverbruik en de bandenslijtage", aldus de organisatie.

Maar de deelnemers zullen ook rekening moeten houden met iets wat coureurs als Verstappen niet gewend zijn: de internetverbinding. "Het evenement zal plaatsvinden op het rFactor 2-platform. De deelnemers moeten ervoor zorgen dat zij over een goede internetverbinding beschikken. Als de verbinding van een team met de server wordt verbroken, wordt de auto teruggebracht naar de pits, zonder dat er een straf wordt uitgedeeld als het team weer verbinding maakt."

In 2020, na een race vol wendingen, won de Rebellion Williams Esport Oreca LMP #1, bestuurd door Louis Deletraz, Raffaele Marciello, Nikodem Wisniewski en Kuba Brzezinski de race.

De race is op onderstaande livestream te volgen vanaf 14u00.