Waarom ‘Corona’ een aanwinst is voor Sevilla

La Liga | Vanavond neemt Valencia het in eigen huis op tegen Sevilla, de tweede in de stand, op de 21ste speeldag in La Liga. Het coronavirus houdt lelijk huis bij de Spaanse voetbalclubs, maar Sevilla besloot om Corona met open armen te ontvangen: de club weekte de Mexicaanse middenvelder Jesus 'Tecatito' Corona los bij Porto.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Corona werd net voor het uitbreken van de pandemie verkozen tot Speler van het Jaar in Portugals Primeira Liga voor het seizoen 2019/2020, een prijs die is uitgereikt na een stemming door de coaches en aanvoerders van alle teams in de Portugese hoogste voetbalklasse.

Op verzoek van de Spaanse coach Julen Lopetegui werd hij hét transferdoelwit van Sevilla. Het vorige seizoen liet Corona zien dat hij zowel over verdedigende kwaliteiten - in sommige wedstrijden nam hij de positie van rechtsback in - als aanvallende kwaliteiten beschikt. Hij dweilde regelmatig de flanken af en speelde vaak een sleutelrol in de laatste meters van de Porto-aanvallen.

Corona scoort met beide voeten en heeft een uitstekend afstandsschot. Daarbovenop is de 29-jarige middenvelder bijzonder dribbelvaardig. Met dat complete profiel hoeft het geen wonder te heten dat ‘Tecatito’ sinds zijn aankomst in Porto in augustus 2015 uitgroeide tot publiekslieveling. Hij trakteerde de fans regelmatig op oogstrelende dribbels op de flanken.

Vergeleken met Arjen Robben

Jesús Manuel Corona Ruíz maakte naam bij het Mexicaanse Monterrey toen hij in de zomer van 2013 de sprong waagde naar Europa. Hij streek neer in Twente. In zijn debuutseizoen sprokkelde hij weinig speelminuten. Hij ontplofte pas in zijn tweede seizoen, toen hij het vertrouwen kreeg van… Alfred Schreuder, die kersverse hoofdtrainer van Club Brugge.

Schreuder vergeleek de Mexicaanse international met de Nederlandse stervoetballer Arjen Robben, waarna Corona op het verlanglijstje van Ajax kwam te staan. In het seizoen 2015/2016 raakte laatstgenoemde gebiologeerd door het spel van Lopetegui, toen trainer bij FC Porto. Hij tekende in augustus 2015 een contract tot medio 2020 bij Porto, de nummer twee van Portugal in het voorgaande seizoen. Met zijn transfer was circa 12 miljoen euro gemoeid.

Lokroep van Lopetegui

In mei 2020 liet Lopetegui, toen al coach van Sevilla, zich nog lovend uit over Corona: “Hij is een buitengewone speler met veel talent, een zeer groot vermogen om het spel en aanvallende situaties te controleren en aanzienlijke snelheid”, klonk zijn charmeoffensief. De coach zei nog dat hij hem zou tekenen “met zijn ogen dicht”. En zo geschiedde.

Na een knalseizoen – Corona startte elke competitiewedstrijd bij Porto en deelde in alle competities 21 assists uit – volgt hij nu de lokroep van zijn o zo geliefde coach. Hij tekende een contract bij Sevilla tot 2025. Op zijn palmares prijken naast zijn drie CONCACAF Champions League-titels twee Portugese landstitels, de Portugese beker en twee Super Cups. Als international won Corona de Gold Cup met Mexico in 2015.

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar via de Proximus Pickx Sports-optie. 

Het programma van speeldag 21 in La Liga op Eleven Sports:

Woensdag 19 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top